Znam zalety polskiej żywności. Irlandia też ma swoje specjały. Nie będziemy więc konkurować, ale pracować razem – powiedział w czwartek premier Irlandii Enda Kenny podczas otwarcia w Warszawie środkowoeuropejskiego biura irlandzkiej rady ds. żywności Bord Bia.
Premier Irlandii Enda Kenny był z wizytą w Polsce, gdzie m.in. spotkał się z premier Beatą Szydło i wziął udział w uroczystości otwarcia środkowoeuropejskiego biura irlandzkiej rady ds. żywności Bord Bia.
Premier Kenny podkreślił, że obecność Bord Bia w naszym regionie pomoże eksporterom w nawiązaniu trwałych relacji biznesowych i przyczyni się do rozwoju przemysłu spożywczego oraz osiągnięcia celów strategii rządu Irlandii FoodWise 2025.
Bord Bia ułatwi dostęp do rynków
– Nasza branża spożywcza zawsze świetnie sobie radziła ze znajdowaniem nowych rynków na swoje wyroby, eksportując 80 proc. produkcji. Z tej strategicznie dobranej lokalizacji Bord Bia ułatwi (irlandzkim eksporterom – PAP dostęp do 11 krajów na wschodniej granicy Unii Europejskiej (…), których rynek szacowany jest na 177 mld euro. Podczas gdy trzy największe rynki w tym regionie stanowią 85 proc. eksportu, dostrzegamy tu ogromną szansę na rozwój – powiedział premier Kenny.
Kenny: znam zalety polskiej żywności. Nie będziemy konkurować
– Chcemy przedstawić (Polakom – PAP) zalety irlandzkiej żywności. Znamy zalety żywności polskiej i teraz będziemy konkurować – żartował premier. I dodał: "Nie, nie będziemy konkurować. Będziemy pracować razem (…), żeby ludzie zrozumieli, że każdy kraj ma swoje własne specjały". Dodał, że ponieważ irlandzka żywność spełnia najwyższe ekologiczne standardy eksporterzy z tego kraju pragną sprawdzić możliwości sprzedaży swych produktów w Polsce.
Eksport żywności irlandzkiej do Polski rośnie od lat
Według przewodniczącej Bord Bia, Tary McCarthy, eksport żywności irlandzkiej do Polski od lat wzrasta. W zeszłym roku zwiększył się o 15 proc. do poziomu 185 mln euro, czyniąc z Polski ósmy pod względem wielkości rynek w Unii Europejskiej dla irlandzkich eksporterów. Dodała, że zauważa w Polsce większość trendów, obserwowanych na międzynarodowych rynkach, m.in stawianie na zdrowe produkty organiczne, których "szukają również polscy detaliści".
– Polska to dla nas bardzo ważny rynek, ale też brama do Europy. Biuro to otwieramy w czasie, gdy wiele irlandzkich firm poszukuje nowych kierunków eksportowych, utrzymując swoje pozycje na rynkach już istniejących – mówiła.
Polubiliśmy irlandzkie mięso i alkohol
Jak wynika z danych irlandzkiej rady do spraw żywności wartość eksportu produktów spożywczych z tego kraju do Europy Środkowej i Wschodniej przewyższa obecnie 250 mld euro. Trzy największe rynki regionu to Polska, Czechy i Łotwa, na które Irlandia wysyła głównie żywność przetworzoną (w szczególności mleko w proszku), mięso oraz alkohol.
Redakcja AgroNews, fot. KPRM
Źródło: Kurier PAP