Pracownicy warszawskich biur chcą spróbować się w zawodzie juhasa

Bezpłatny kurs bacowski oraz kurs na czeladnika juhasa cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wśród kandydatów są m.in. pracownicy biurowców z wielkich miast – powiedział PAP Jacek Rog z Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, który w poniedziałek zamknął listę rekrutacyjną.

 

\"rolnictwo,

 

Ogromne zainteresowanie kursem bacowskim i na czeladnika juhasa

Inicjatorem kursu jest Komisja Rolnictwa Sejmiku Województwa Małopolskiego. A organizuje go Małopolski Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego z Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach.


„Chodzi nam o renesans pasterstwa. Obserwujemy, że hale i pastwiska zarastają chwastami i trzeba temu przeciwdziałać. Oprócz ludzi związanych z owczarkiem mamy kandydatów, którzy chcą oderwać się od biurowca i komputera” – mówił Jacek Rog z Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach.

„Takich kandydatów na przykład z Warszawy, którzy chcą spróbować się w zawodzie juhasa, nie odrzucamy. Dajemy im szansę sprawdzenia się, a jeżeli choć kilku z nich zdecyduje się na pomoc bacom w sezonie wypasowym, to będzie to sukces, bo pasterstwo zyska większe zainteresowanie. Jeżeli ktoś ma pasję do wypasu owiec, to należy mu pomóc” – dodał Rog.

Zainteresowanie kursem było tak duże, że w ostatnich dniach rekrutacji blokowały się skrzynki mailowe organizatorów. W środę zbierze się komisja rekrutacyjna, która zatwierdzi liczbę zgłoszeń i podzieli kandydatów, według ich doświadczenia. Oddzielne grupy będą stanowili kursanci, którzy już w tym zawodzie pracowali, a oddzielne kandydaci, którzy będą mieli pierwszy kontakt z wypasem owiec na hali.

Kurs na czeladnika juhasa będzie obejmował 42 godziny teorii i 160 godzin zajęć praktycznych, które odbędą się na bacówce w sezonie wypasów. Kurs juhaski ma nie tylko przeszkolić kandydata do pracy z owcami, ale przygotować do roli bacy.

Źrodło: Kurier PAP

fot. flickr.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics