Na rynku hurtowym w Broniszach są już wszystkie krajowe nowalijki. Popyt na nowalijki jest w tym roku spory, a to ze względu na nałożenie się terminarza Świat Wielkanocnych obchodzonych przez katolików i prawosławnych – poinformowała Małgorzata Skoczewska, rzecznik rynku.
Zapotrzebowanie na świeże warzywa jest spore. Zapasy robią hurtownie owocowo-warzywne z Litwy, Ukrainy, Estonii i Łotwy oraz północnej i wschodniej Polski. Z dostawami nie nadążają producenci krajowych pomidorów i dlatego ich ceny wzrosły do 9-11 zł za kilogram. Rok temu cena była niższa nawet o 3,50 zł. W tym roku cena krajowych pomidorów jest zatem od 20- 40 proc. wyższa od ubiegłorocznej.
Krajowe ogórki, których podaż jest duża, kosztują w ofercie hurtowej od 4,5 do 5 zł za kilogram (opakowania po 5 kg). Rzodkiewki z produkcji krajowej są w cenie od 1,50 zł za pęczek do 2 zł (opakowanie 15 pęczków). Importowana rzodkiewka tańsza około 30-70 gr za pęczek. Szczypiorek, natka pietruszki i koperek w cenie hurtowej od 70 groszy do 1 zł za pęczek (opakowanie 15 pęczków), botwina w cenie od 2 do 4 zł za pęczek, i jest to taniej niż rok temu.
Czytaj także:
Ceny owoców i warzyw w okresie 27.03.2017 – 06.04.2017 r.
Staniał już szpinak. Jego cena wynosi teraz 6-7 zł za kg. Droga jest natomiast krajowa sałata masłowa: od 25 do 35 zł za opakowanie 12-16 główek. Cena główki waha się od 1,80 do 3,00 zł.
Chrzan w korzeniach jest dostępny w cenie 5-6 zł za kilogram. Natomiast chrzan w słoikach (starty) od 3,50 do 4 zł za słoik 300 gram.
Oczywiście przed Świętami dostępna jest bogata oferta jaj. Te pochodzące z chowu ściółkowego kosztują około 55 gr za sztukę, ekologiczne 95 gr za sztukę, a przepiórcze są w cenie niezmienionej od ubiegłego roku: od 28 do 35 gr za sztukę.
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com