Małe przedstawicielstwa, znajomość rynku. Jak skutecznie sprzedawać polską żywność zagranicą?

Skuteczna sprzedaż żywności na nowych rynkach wymaga ciągłej promocji i aktywności producenta – uważają uczestnicy wtorkowej debaty na temat perspektyw rozwoju handlu żywnością. Ich zdaniem firmy, które chciałby zdobywać nowe rynki powinny otwierać w nich małe przedstawicielstwa. – Takie przedstawicielstwo zwróci się w ciągu roku – przekonują eksperci.

 

\"rolnictwo,

 

Z danych resortu rolnictwa wynika, że polski eksport żywności jest warty 24 miliardy euro. Jesteśmy szóstym eksporterem żywności w Unii Europejskiej. Co ciekawe 82 proc. polskiej żywności sprzedajemy we Wspólnocie.

– Pierwszym partnerem handlowym są Niemcy, które sprowadzają naszą żywność za 5,4 mld euro, drugim partnerem jest Wielka Brytania, a trzecim Czechy. Z tego można wysnuć wniosek, że wielkość eksportu nie zależy od wielkości i ludności danego rynku. Inną ciekawostką jest fakt, że do samych Niemiec sprzedajemy tyle co do wszystkich krajów trzecich poza Unię – mówił dyrektor Gantner.

Nowe rynki zbytu wymagają stałej promocji

Zdaniem dyrektor Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Agnieszki Różańskiej w przypadku branży mięsnej bardzo istotne jest zdobywanie nowych rynków. Przypomniała, że UPEMI przeprowadziło cztery wielkie projekty promocyjne, między innymi w USA czy w Kazachstanie.

– Cały czas trzeba być promocyjnie obecnym i bardzo aktywnym na takich rynkach – podkreśliła Agnieszka Różańska.

ASF zamknął jedne drzwi, ale otworzył drugie

Różańska zwróciła uwagę na kłopoty i utratę pewnych rynków po pojawieniu się ASF w naszym kraju. – Przez tę chorobę straciliśmy możliwość eksportu do Chin czy Korei Południowej. Nasze firmy musiały przez to zmienić strategię i szukać nowych rynków – dodała.

Warto otwierać małe przedstawicielstwa

Ekspert KE ds. handlu żywnością Andrzej Wojciechowicz zauważył, że każdy rynek ma swoją własną specyfikę.

Rynki afrykańskie czy azjatyckie mają zupełnie inną kulturę i profil konsumpcji, inne warunki i wymagania dystrybucji hurtowej i detalicznej. To wszystko należy brać pod uwagę – mówił ekspert KE.

Firmom, które chciałyby zdobywać nowe rynki, doradził aby otwierały małe przedstawicielstwa w krajach, które je interesują.

– Takie przedstawicielstwo zwróci się w ciągu roku. Należy pamiętać, że najważniejszy jest pragmatyzm – podkreślił Andrzej Wojciechowicz.

Polska marka = dobra marka

Z kolie Michał Lipiński z Fundacji Teraz Polska, zwrócił uwagę na konieczność budowania marki polskiej, która obejmowała by nie tylko branżę spożywczą, ale całą Polskę i wszystkie polskie produkty.

– Nasza fundacja promuje to co najlepsze ma Polska do zaoferowania – dodał.

Dyskusja o eksporcie odbywała się podczas IV Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood w Warszawie. Uczestniczy w nich 300 firm z 25 krajów świata.

Redakcja AgroNews jest jednym z partnerów medialnych Targów.

oprac. Kamila Szałaj, fot. WFW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,619ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE