W 2016 roku kura nioska zniosła średnio 219 jaj – poinformował w piątek Główny Urząd Statystyczny. W latach 2005-2015 spożycie jaj w Polsce spadło z 215 do 144 rocznie.
Z danych GUS wynika, że najwięcej jaj kury zniosły w 2014 roku – średnio 228 jaj na kurę. Najsłabiej natomiast nisoły się w 2012 roku – 195 jaj na kurę. Łącznie w 2015 roku w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej w woj. wielkopolskim (34,5 proc.), a najmniej w woj. opolskim (1,2 proc.).
Urząd poinformował, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. W ciągu dziesięciu lat, od 2005 do 2015 roku, ich spożycie spadło z 215 do 144 rocznie na osobę. Wzrosły za to ceny jaj. W lutym 2017 r. na targowisku trzeba było zapłacić za nie 70 gr. W analogicznym okresie 2016 roku kosztowały 67 gr.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. GUS