Kury niosą mniej jaj, a Polacy tracą na nie apetyt

W 2016 roku kura nioska zniosła średnio 219 jaj – poinformował w piątek Główny Urząd Statystyczny. W latach 2005-2015 spożycie jaj w Polsce spadło z 215 do 144 rocznie.

\"\"


Z danych GUS wynika, że najwięcej jaj kury zniosły w 2014 roku – średnio 228 jaj na kurę. Najsłabiej natomiast nisoły się w 2012 roku – 195 jaj na kurę. Łącznie w 2015 roku w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej w woj. wielkopolskim (34,5 proc.), a najmniej w woj. opolskim (1,2 proc.).

Urząd poinformował, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. W ciągu dziesięciu lat, od 2005 do 2015 roku, ich spożycie spadło z 215 do 144 rocznie na osobę. Wzrosły za to ceny jaj. W lutym 2017 r. na targowisku trzeba było zapłacić za nie 70 gr. W analogicznym okresie  2016 roku kosztowały 67 gr.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. GUS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics