Europejscy rolnicy apelują do Komisji Europejskiej, by przedłużyła zgodę na stosowanie glifosatu o 15, a nie o 10 lat.
10 lat to za mało
– Na wniosek komisarza UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisa Andriukaitisa komisarze wyrazili zgodę na to, żeby Komisja Europejska podjęła na nowo rozmowy z krajami członkowskimi o możliwym przedłużeniu zgody na stosowanie w UE glifosatu na następne 10 lat – powiedziała cytowana przez PAP rzeczniczka KE Anca Paduraru.
Takie rozwiązanie nie podoba się związkom zawodowym rolników zrzeszonych w organizacjach Copa i Cogeca. Chcieliby oni przedłużenia zezwolenia o kolejne 15 lat, zwłaszcza, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) wydały pozytywną ocenę dotyczącą wpływu glifostau na zdrowie człowieka i na środowisko.
– Zarówno EFSA jak i ECHA opublikowały solidne dowody naukowe wspierające pełne ponowne zatwierdzenie tej szeroko stosowanej substancji czynnej na 15 lat ze względu na brak obaw związanych z jej bezpieczeństwem. Naszym zdaniem należy mieć wzgląd te opinie i utrzymać zaufanie do EFSA i wysokich norm, których przestrzegają producenci w UE. Podawanie w wątpliwość procesu decyzyjnego opartego na dowodach naukowych, który obowiązuje w UE wpłynie negatywnie na wiarygodność unijnych władz i zagrozi naszym wysokim normom bezpieczeństwa, równocześnie ograniczając konkurencyjność naszych rolników i osłabiając ich pozycję względem ich konkurentów spoza UE – podkreślił Sekretarz generalny Copa i Cogeca, Pekka Pesonen.
Bez glifosatu ani rusz
Glifosat jest najczęściej stosowanym herbicydem w UE i umożliwia produkcję zdrowiej, wysokiej jakości żywności po przystępnej cenie. Jego stosowanie ma kluczowe znaczenie, gdyż w połączeniu z międzyplonem pozwala na zapobieganie erozji i zmniejszenie poziomu emisji gazów cieplarnianych.
Ze względu na brak dowodów naukowych odradzających ponowne zatwierdzenie, Copa i Cogeca zaapelowały o zatwierdzenie glifosatu na pełen piętnastoletni okres.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot.flickr.com