to ponizej to z bgz http://analizy.bgzbnpparibas.pl
smiało mozesz napisac o rosnacym skupie mleka przede wszystkim, a o tym eskporcie tylko nadmienic. i tez wziąć jakies dane stad:
http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Sympozjum-o-mleku
i dopisac ze wg CA (jakub olipra, ekonomista) we wrześniu światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie wynikać to z prognozowanego przez nas wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii przy jednoczesnym obniżeniu dynamiki światowego importu produktów mlecznych (por. AGROmapa z 14.06.2017). Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii, tempo odbudowy produkcji mleka w UE, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach, charakteryzującego się istotnym udziałem czynnika spekulacyjnego.
A to juz bgz:
Rekordowa wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszej połowie 2017 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 984 mln EUR i była o 42% wyższa od notowanej w I połowie 2016 r. Należy też zauważyć, że wartość eksportu była o 2 mln EUR większa niż w rekordowej do tej pory I połowie 2014 r.
Obserwowana w I połowie 2017 r. większa wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wynikała przede wszystkim z wyższych cen jednostkowych otrzymywanych za poszczególne produkty, jednak pewien wpływ odegrał również zwiększony wolumenu wywozu. Najbardziej dynamicznie wzrosła wartość wywozu serwatki, o 72% (r/r) do 115 mln EUR. Było to efektem wzrostu średnich cen, gdyż wolumen wywozu pozostał na takim samym poziomie jak w pierwszym półroczu 2016 r. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku masła oraz mleka i śmietany płynnej. Wartość eksportu masła zwiększyła się o 62% do 111 mln EUR, a wolumen wzrósł zaledwie o 2%. W przypadku mleka i śmietany płynnej dynamiki te wyniosły odpowiednio 57 i 1%.
Wartość eksportu mleka w proszku zwiększyła się o 57% (r/r) do 158 mln EUR, serów i twarogów o 24% (r/r) do 354 mln EUR, a jogurtów i napojów fermentowanych wzrosła o 19% (r/r) do 62 mln EUR.
Największą dynamiką wzrostu wolumenu eksportu charakteryzowało się mleko w proszku. W I połowie 2017 r. jego wywóz był o 22% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wniósł 72 tys. t. Sprzedaż do naszego największego odbiorcy mleka w proszku, Algierii (30% wolumenu eksportu) zwiększyła się o 49% do 21,8 tys. t. Eksport do Wietnamu wzrósł 3,6-krotnie do 6,6 tys. t, a na Filipiny zwiększył się o 92% do 2,2 tys. t. Zakupy mleka w proszku z Polski przez Holandię zwiększyły się o 32% do 6,8 tys. t.
Wolumen eksportu serów i twarogów zwiększył się o 5% do 120 tys. t. Sprzedaż do Włoch wzrosła o 33% do 9,4 tys. t, a do Arabii Saudyjskiej o 36% do 6,3 tys. t. Wzrósł także eksport do Wielkiej Brytanii, o 5% do 7,5 tys. t. Warto zauważyć, że wolumen eksportu serów i twarogów do Czech, w I połowie 2017 r. zmniejszył się o 16% (r/r) do 12,2 tys. t, a do Niemiec pozostał na niezmienionym poziomie 18,4 tys. t.
Skup mleka wyraźnie większy niż przed rokiem
Według danych GUS (za Sparks Polska) w pierwszych siedmiu miesiącach 2017 r. wolumen skupionego w Polsce mleka, w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, zwiększył się o 4,2% do 6,7 mld l. Warto zauważyć, że dynamika wzrostu skupu przyspiesza. W lipcu br. skupiono 999 mln l mleka, tj. o 6,6% więcej niż w lipcu 2016 r