Czy wiecie, że 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a obecnie żywi 129? Takie dane przestawiło Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Żywności.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment na podkreślenie wyzwań ekonomicznych, społecznych i politycznych, przed jakimi stają codziennie rządy państw, rolnicy, producenci żywności a na koniec – konsumenci.
Temat jakości i bezpieczeństwa żywności staje się dla nas, z różnych powodów, coraz ważniejszy. Na żywność przeznaczamy 25 proc. naszych dochodów, bardzo chętnie czytamy informacje dotyczące prawidłowego odżywiania się, wpływu diety na zdrowie, dyskutujemy o tym w gronie rodziny i przyjaciół.
Jak wyżywić 10 mld ludzi?
Przewiduje się, że populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku o 2 miliardy – do prawie 10 miliardów. W skali globalnej za 30 lat będziemy musieli produkować o połowę więcej żywności, niż produkujemy dziś. A zatem jak to zrobić i jednocześnie jak najmniej wpływać na otaczający nas świat, na zasoby naturalne, na środowisko?
Miastowi nie doceniają pracy rolnika
Ogromna rola i odpowiedzialność spoczywa dziś na rolnikach, którzy swoją codzienną pracą muszą dostarczać coraz więcej żywności, aby wyżywić nas – konsumentów. Warto dziś zadać sobie pytanie: czy konsumenci wiedzą wystarczająco dużo o pracy rolników?
Mieszkańcy miast nie doceniają pracy rolnika, nie mają również świadomości ile wymaga ona poświęceń. Zdecydowana większość Polaków podaje się romantycznej wizji pracy na roli, równoznacznej z przyjemnym kontaktem z naturą – wieś kojarzy nam się z nieskażoną przyrodą (41 proc.), miejscem związanym z ciszą i spokojem (23 proc.), a także poczuciem stabilizacji, harmonią i wakacyjnym wypoczynkiem (50 proc.).
Nic bardziej mylnego – dzisiejsza wieś bardzo się zmodernizowała. Rolnicy to ludzie świadomi i zaangażowani w bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego, wdrażający w swoich gospodarstwach nowoczesne technologie, biorący udział w szkoleniach, produkujący żywność na eksport. To producenci żywności, którzy muszą spełnić określone standardy produkcyjne ściśle określone przepisami, przede wszystkim dbając o wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Mało kto z konsumentów wie, że rolnicy są sprawdzani przez szereg krajowych i międzynarodowych instytucji kontrolnych.
Produkujemy wysokiej jakości żywność z myślą o konsumentach, ich wymaganiach, gustach oraz zdrowiu i bezpieczeństwie. Gospodarstwa to dziś przedsiębiorstwa. Rolnik, który chce sprzedawać swoje plony musi korzystać z nowoczesnych technologii i nieustająco się dokształcać – powiedziała Dorota Niedbała, właściciela sadu w rejonie grójecko-wareckim.
Wszystkie gospodarstwa rolne, zarówno ekologiczne jak i konwencjonalne, są zobowiązane do stosowania integrowanej ochrony roślin – to metoda, która zakłada stosowanie w pierwszej kolejności metod biologicznych. Dopiero, kiedy one zawiodą, stosowane są środki ochrony roślin. Środki ochrony roślin to jedno z wielu narzędzi pracy rolnika. To leki dla roślin, które pomagają zwalczać choroby i szkodniki, i stosowane zgodnie z dobra praktyką i przepisami są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Ostatnie dwudziestolecie to okres intensywnych zmian na polskiej wsi, które dostosowują się do globalnych wyzwań żywnościowych. Produkujemy w Polsce coraz więcej żywności, o coraz wyższych parametrach jakościowych. Świadczy o tym znaczny wzrost eksportu polskiej żywności na rynki światowe (ponad 80 proc. naszego eksportu produktów rolno-spożywczych dociera do krajów Unii Europejskiej) .
FAKTY DOTYCZĄCE ROLNICTWA
Światowe wyzwania:
-
Wyżywienie rosnącej populacji świata to obecnie jedno z największych globalnych wyzwań społecznych, ekonomicznych i politycznych. Przewiduje się, że populacja na całym świecie wzrośnie do 2050 roku do ok. 10 miliardów. Aby wyżywić kolejne dwa miliardy ludzi w 2050 roku, konieczny będzie wzrost produkcji żywności o 50 proc. w skali globalnej!
-
100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi średnio 129
-
Na początku XIX wieku 80 proc. ludności zajmowało się rolnictwem – ze względu niską wydajność niemal każdy musiał brać udział w produkcji żywności. Dziś rolnictwem zajmuje się zaledwie 2 proc. światowej populacji!
Rolnictwo w Polsce:
-
Użytki rolne w Polsce zajmują ponad połowę powierzchni kraju. Pod względem obszaru użytków rolnych Polska znajduje się na trzecim miejscu w Europie, po Francji i Hiszpanii. W porównaniu z innymi krajami Unii, Polska ma znaczące zasoby ziemi rolniczej, które w przeliczeniu na 1 mieszkańca wynoszą ok. 0,7 ha.
-
Tereny wiejskie zamieszkuje ponad 40 proc. ludności kraju
-
W sektorze rolno-spożywczym znajduje zatrudnienie ponad 3 mln osób
-
5 proc. ogólnej liczby gospodarstw w Polsce wytwarza około 63 proc. produkcji rolnej
-
Polscy rolnicy to aż 1/5 wszystkich rolników UE.
-
Ponad 80 proc. eksportu polskich produktów rolno-spożywczych dociera na rynki krajów Unii europejskiej
-
Polacy na zakup żywności wydają 25 proc. swoich dochodów
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj