Pierwsza edycja nagrody AgroBioTop przyznana za badania dotyczące wirusologii roślin

4. grudnia w Warszawie wręczone zostały prestiżowe nagrody naukowe: Prezesów Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Prezesów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników oraz, po raz pierwszy, nagroda AgroBioTop. To nowy program honorujący osiągnięcia naukowe z zakresu biotechnologii, otwierające nowe perspektywy rozwoju rolnictwa. Wszystkie nagrody ufundowała firma Bayer.


Iwona Krych-Stec, dyrektor marketingu Bayer

Konferencja dla mediów branżowych odbyła się dzień później. Podczas spotkania: Nauka, kształtuje przyszłość rolnictwa,  zaprezentowano róznorodne aspekty nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa.

Przedstwiono również wyniki konkursu AgroBioTop dla młodych polskich naukowców, których dokonania z zakresu biotechnologii wnoszą wkład w rozwój rolnictwa.

AgroBio Top dla młodych naukowców

Nagroda AgroBioTop służy wyróżnianiu aktywnych zawodowo młodych uczonych.  To coroczna indywidualna nagroda pieniężna, przyznawana przez niezależną kapitułę, powołaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Wysokość nagrody to 5 000 euro.

Laureatką pierwszej edycji konkursu została Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu.

Od prawej: Matthew Frost, szef Bayer Crop Science w Polsce i państwach bałtyckich, Beata Hasiów-Jaroszewska, prof. Tomasz Twardowski

– Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu uzyskuje w 2017 roku Nagrodę AgroBioTop za opracowanie i wdrożenie do praktyki nowych metod diagnostycznych wykrywania i identyfikacji również w warunkach szklarnianych i polowych różnych gatunków wirusów roślin – powiedział prof. Maciej Żylicz, przewodniczący kapituły Nagrody – Opracowanie czułej, prostej i szybkiej metody wykrywania bardzo zróżnicowanych populacji wirusów, atakujących m.in. pomidory, ziemniaki, cukinie czy ogórki, pozwala na wczesne wykrywanie patogenów i podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych. Te nowe techniki diagnostyczne zostały wdrożone w Klinice Chorób Roślin Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu.

Beata Hasiów-Jaroszewska jest profesorem nadzwyczajnym w Zakładzie Wirusologii i Bakteriologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Ma stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie agronomii, jest biotechnologiem – absolwentką Wydziału Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.

Matthew Frost, szef Bayer Crop Science w Polsce i państwach bałtyckich

– Innowacje odgrywają kluczową rolę: wspierają rolników w stawianiu czoła wyzwaniom, a znaczenie nauki jest tu kluczowe – mówi Matthew Frost, szef Bayer Crop Science w Polsce i państwach bałtyckich – Rolnictwo nowoczesne i zrównoważone: na tym koncentruje się Bayer. Chcemy propagować te wartości nie tylko przez codzienne prace badawcze i rozwojowe oraz współpracę z rolnikami, lecz i współdziałanie ze środowiskiem naukowym. Nagroda AgroBioTop jest tego wyrazem.

– To pierwszy w Polsce program, promujący dokonania w zakresie nauk rolniczych – i dlatego ogromnie potrzebny – mówi dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska – Nagroda AgroBioTop jest dla mnie bardzo ważnym wyróżnieniem, a jednocześnie docenieniem wkładu prac z zakresu wirusologii roślin w rozwój nauk rolniczych.

Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska, pomimo młodego wieku, szczyci się imponującym dorobkiem. Ma na swym koncie takie osiągnięcia, jak stypendium dla młodych wybitnych naukowców Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (dwukrotnie), jest laureatką programów ,,START” i ,,Mentoring” Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, otrzymała Nagrodę Prezesa Rady Ministrów za rozprawę doktorską. Uczestniczyła w licznych programach naukowych, m.in. dla młodych innowatorów na Uniwersytecie Stanforda w Dolinie Krzemowej, oraz stażach i szkoleniach w Hiszpanii, Brazylii, Egipcie, Holandii, Syrii, Włoszech. Została odznaczona Srebrnym Krzyżem Zasługi.

Laureatka ma 37  lat, mieszka w Poznaniu.

Oprac. i fot.: Marta Nowak-Woźnica

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics