Zasady bioasekuracji obejmą wszystkich producentów trzody chlewnej w kraju – poinformowała wiceminister rolnictwa Ewa Lech.
Resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
– Nowelizacja ta jest konieczna ze względu na zagrożenie dalszego rozprzestrzeniania się choroby w głąb kraju – podkreśliła wiceminister i dodała, że przygotowane przepisy mają za zadanie podnieść poziom bioasekuracji gospodarstw, a tym samym zmniejszyć ryzyko wniknięcia do niego choroby.
Oddzielne pomieszczenia dla świń
Projekt przewiduje, że na terenie całego kraju rolnicy, którzy utrzymują świnie w swoich gospodarstwach będą musieli przeznaczyć na ten cel oddzielne pomieszczenia, w których nie będą utrzymywane inne gatunki zwierząt. Budynki, w których prowadzona jest produkcja trzody chlewnej będą musiały zostać zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych, które mają możliwość swobodnego poruszania się po okolicy.
Odzież ochronna i mycie rąk
Nowe przepisy ustanowią obowiązek stosowania odzieży ochronnej i obuwia ochronnego, które będą noszone tylko przy obsłudze świń, a także karmienia zwierząt tylko paszą która była odpowiednio zabezpieczona przed dostępem zwierząt dzikich. Wprowadzą także nakaz mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia, przez osoby obsługujące świnie, a także czyszczenia i odkażania narzędzi i sprzętu używanego do obsługi zwierząt.
Maty dezynfekcyjne przed każdą chlewnią
Obowiązkowe będzie wykładanie przed chlewnią i systematyczne nasączanie mat dezynfekcyjnych, a zalecane ograniczenie do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń gdzie utrzymywane są świnie, jest jednym z elementów zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby.
Projektowane rozporządzenie przewiduje również szereg zmian m.in. dokumentacji, czy też utrzymywania świń w systemie otwartym.
– Określone w projekcie rozporządzenia wymagania dla gospodarstw to podstawowe elementy bioasekuracji, których spełnienie pozwoli na znaczące zmniejszenie ryzyka przeniesienia choroby do gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie – powiedziała wiceminister Lech.
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj