Debaty, degustacje i pokazy kulinarne. Już za tydzień rusza WorldFood Warsaw

Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood.

rolnictwo, portal rolny, targi, żywność, WorldFood Warsaw

Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.

AgroNews sprawuje patronat medialny nad targami.

Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy debata „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.

  • Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
  • Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu? 
  • Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
  • Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
  • Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
  • Jakie są reguły  produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
  • Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
  • Jak rozwija się rynek żywności organicznej  w Europie ? Jak reagują konsumenci?
  • Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
  • Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
  • Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
  • Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i  umiemy czytać ich znakowanie na  produktach  spożywczych?
  • Jaki  wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
  • Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
  • Żywność organiczna i suplementy diety –  jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
  • Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
  • Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty  inwestycyjne w Wietnamie?
  • Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?

i wiele innych, ciekawych tematów.

Jeśli chcecie posłuchać  cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek,  ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się on-line i wziąć udział w panelach tematycznych – zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy.

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood, a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu.

W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera.  Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy.

Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.
Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI.

Redakcja AgroNews
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics