Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood.
Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.
AgroNews sprawuje patronat medialny nad targami.
Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy debata „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.
Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami tych, dla których branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.
- Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
- Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu?
- Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
- Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu? Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
- Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
- Jakie są reguły produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
- Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
- Jak rozwija się rynek żywności organicznej w Europie ? Jak reagują konsumenci?
- Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
- Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
- Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
- Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i umiemy czytać ich znakowanie na produktach spożywczych?
- Jaki wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
- Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
- Żywność organiczna i suplementy diety – jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
- Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
- Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty inwestycyjne w Wietnamie?
- Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?
i wiele innych, ciekawych tematów.
Jeśli chcecie posłuchać cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek, ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się on-line i wziąć udział w panelach tematycznych – zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy.
Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood, a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu.
W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera. Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy.
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.
Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI.
Redakcja AgroNews