Powoli rozkręca się handel na rynku wieprzowiny. Transakcji przybywa. W tym tygodniu spore zainteresowanie jest belgijskimi półtuszami oraz przodkami. Przy stałych kontraktach importerzy mogą teraz liczyć na atrakcyjne ceny.
Półtusze klasy E sprowadzane z Belgii kosztują około 6,20 zł za kilogram, za importowane przodki trzeba zapłacić od 5,5-5,80 zł.
WIEPRZOWINA (ceny transakcyjne import zł/kg):
- półtusze kl. E 6,20-6,25,
- przodki 5,50-5,80.
Tak duża rozbieżność cen zależy od ilości i kraju pochodzenia. Stali klienci mogą liczyć na dodatkowe upusty sięgające 0,30 zł za kilogram.
Do poszukiwanego w styczniu importowanego asortymentu można dodać jeszcze łopatkę oraz karkówkę z kością. Łopatka kosztuje około 5,60 zł za kilogram, karkówka maksymalnie 7,20 zł.
ELEMENTY WIEPRZOWE (ceny transakcyjne import zł/kg):
- łopatka z/k 5,60-5,65,
- karkówka z/k 7,00-7,20,
- schab b/k 13,00,
- szynka z/k 7,10-7,20.
Mniej chętnych jest na schab, natomiast zainteresowanie szynką jest minimalne. Popyt na tłuszcze czy mięsa drobne jest teraz zerowy, większego można spodziewać się dopiero w marcu.
Źródło: Anna Borowska, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu