Co obecnie zagraża uprawom polowym? Komunikat fitosanitarny PROCAM

Co słychać w polu? Co obecnie zagraża uprawom polowym? Doradcy PROCAM przygotowali aktualny komunikat fitosanitarny.

Na zbożach oraz rzepaku rejestrujemy tylko agrofagi bez możliwości czynnej ochrony. W miejscach, gdzie były prowadzone doświadczenia i kontrole, widać dobrze wykonaną pracę ochrony roślin. Teraz już tylko możemy odnotować, czy trafiliśmy idealnie sygnalizacyjnie w zabieg na zgniliznę twardzikową lub na ochronę przed fusarium kłosa, a także czy dobrze skróciliśmy źdźbła, które nie wywróciły się w polu podczas intensywnych deszczy, gradobicia czy wiatrów.

Lokalnie, gdzie wilgotność powietrza, jak i gleby jest dostateczna, mamy już pierwsze infekcje chorób grzybowych na burakach (chwościk buraka, a także pierwsze infekcje tego lata mączniaka prawdziwego buraka oraz rdzy buraka i w dalszej konsekwencji ramularii). Oprócz tego wilgotność w powiązaniu z temperaturami na początku wegetacji wiążą się w tym roku wręcz z masowym występowaniem zgorzeli buraka (Rhizobium, Aphanomyces) czy jak kto woli mokrych zgnilizn.

W tych warunkach pogodowych bardzo mocno musimy zwracać uwagę na ochronę ziemniaka, bo to nie tylko wszędobylska stonka ziemniaczana, ale i patogeny w postaci alternariozy, jak i zarazy ziemniaka, w tym tej najgroźniejszej formy łodygowej.

Naprzemienna pogoda i w tym wypadku bardziej okresy suszy, to wręcz gradacja mszyc prawie na wszystkich roślinach uprawnych, sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych. Od mszycy zbożowej na kłosach pszenic i liściach kukurydzy do mszycy bobowej na bobowatych oraz mszycy trzmielinowo burakowej i brzoskwiniowo ziemniaczanej, odpowiedzialnej w większości za wirusy na ziemniakach.

W uprawie buraka cukrowego została opanowana walka z szarkiem komośnikiem, a teraz  należy pamiętać o ochronie przed roztoczami – konkretnie przędziorkiem chmielowcem. Im wyższe temperatury, tym większe szkody są wyrządzane w zbożach przez te szkodniki.

Na koniec gwoli przypomnienia sygnalizujemy i zwalczamy omacnicę prosowiankę, której wyloty już odnotowujemy na południu Polski. Zabiegi OstriniaSTOP wykonujemy z wyprzedzeniem.

W prognozach długoterminowych Grupa Techniczna PROCAM zwraca Państwu uwagę na bardzo dużą ilość żerujących larw II pokolenia śmietki kapuścianej co będzie się najprawdopodobniej wiązało z ich szkodliwością larw III pokolenia podczas wschodów wrześniowych rzepaku ozimego. Należy pamiętać o stosowaniu DeliaSTOP.

Odnośnie warzyw kapustnych warto zwrócić uwagę na masowo żerujące gąsienice tantnisia krzyżowiaczka oraz na pluskwiaki (z podrzędu piersiodziobe) mączlika warzywnego.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.

PROCAM

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics