Ceny tuczników znacząco wzrosły w Niderlandach, Belgii, Austrii. Pozostały bez zmiany w Hiszpanii i Francji. Jedynie na rynku duńskim cena tuczników spadła o 4 ceny w stosunku do poprzedniego tygodnia. Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana. Otwarcie restauracji wywołało optymizm u producentów oraz poprawiło popyt i humory konsumentom.
W Niemczech od początku bieżącego tygodnia rynek pozostawał zbilansowany, a w dniu 27/05/2020 cena VEZG ustabilizowała się na poziomie 1,66 €/kg.
Dno cenowe zostało osiągnięte
Sieci handlowe otrzymały wyraźny sygnał, że dno cenowe zostało osiągnięte. W chłodniach wielu zakładów zalegają zapasy wieprzowiny wyprodukowanej z surowca zakupionego wysokich cenach. Przy dalszej presji na ceny żywca wieprzowego sieci handlowe dążyłyby do obniżenia cen hurtowych. W rezultacie działałoby to na niekorzyść zakładów mięsnych, które musiałyby sprzedawać produkty ze stratą.
Sytuację na rynku mogą zmieniać ewentualne zakażenia koronawirusem pracowników zakładów przetwórczych. Z uwagą obserwujemy zakażenia COVID-19 w zakładach mięsnych w krajach europejskich. Jak podaje ISN, załogi dwóch zakładów we Francji i jednej w Niderlandach zostały zakażone wirusem. Również niepokojące sygnały nadchodzą ze starachowickich zakładów Animex, który wysłał na kwarantannę część załogi z powodu zakażenia koronawirusem.
Źródło: http://www.kzp-ptch.pl