Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana

W ciągu ostatnich tygodni byliśmy świadkami gwałtownego zwrotu trendu cenowego wieprzowiny na europejskich rynkach. Spadki cen zostały zahamowane, a Niemcy podnosząc cenę w dniu 20/05/2020 do poziomu 1,66 €/kg (+6₵ t/t) dały impuls do wzrostów notowań w wielu innych krajach unijnych.

Ceny tuczników znacząco wzrosły w Niderlandach, Belgii, Austrii. Pozostały bez zmiany w Hiszpanii i Francji. Jedynie na rynku duńskim cena tuczników spadła o 4 ceny w stosunku do poprzedniego tygodnia. Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana. Otwarcie restauracji wywołało optymizm u producentów oraz poprawiło popyt i humory konsumentom.

W Niemczech od początku bieżącego tygodnia rynek pozostawał zbilansowany, a w dniu 27/05/2020 cena VEZG ustabilizowała się na poziomie 1,66 €/kg.

Dno cenowe zostało osiągnięte

Sieci handlowe otrzymały wyraźny sygnał, że dno cenowe zostało osiągnięte. W chłodniach wielu zakładów zalegają zapasy wieprzowiny wyprodukowanej z surowca zakupionego wysokich cenach. Przy dalszej presji na ceny żywca wieprzowego sieci handlowe dążyłyby do obniżenia cen hurtowych. W rezultacie działałoby to na niekorzyść zakładów mięsnych, które musiałyby sprzedawać produkty ze stratą.

Sytuację na rynku mogą zmieniać ewentualne zakażenia koronawirusem pracowników zakładów przetwórczych. Z uwagą obserwujemy zakażenia COVID-19 w zakładach mięsnych w krajach europejskich. Jak podaje ISN, załogi dwóch zakładów we Francji i jednej w Niderlandach zostały zakażone wirusem. Również niepokojące sygnały nadchodzą ze starachowickich zakładów Animex, który wysłał na kwarantannę część załogi z powodu zakażenia koronawirusem.

Źródło: http://www.kzp-ptch.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here