Nawozy naturalne – jak stosować by nie denerwować sąsiadów odorem

Jakiś czas temu przetoczyła się przez Polskę dyskusja o uciążliwości prac rolniczych dla mieszkańców wsi nie będących rolnikami i konfliktach, które z tego powodu były wywołane.

Głównie chodziło o hałas powodowany przez wieczorne prace na polach. Tymczasem rozpoczyna się okres jesiennych prac polowych i pojawia się kolejny powód do sporów. Jest nim oczywiście wywożenie na pola obornika i gnojowicy i związane z tym zapachy, które mogą drażnić sąsiadów.

Nawożenie pól nawozami naturalnymi jest powszechnie stosowaną praktyką. Ma wiele zalet pod względem rolniczym: poprawia właściwości fizyko-chemiczno-biologicznych gleby, powoduje zwyżkę plonów, jest mniej kosztowne i bardziej ekologiczne niż stosowanie sztucznych nawozów mineralnych. Korzyści ekologiczne to niższe zanieczyszczenie środowiska i zagospodarowanie nawozu, który inaczej byłby uciążliwym odpadem produkcji rolniczej. Pod względem pozarolniczym jednak pozostaje tylko jedno wrażenie: przykry zapach. I to jest ten element, który wielu osobom może przeszkadzać. Napływowi mieszkańcy wsi powinni mieć jednak świadomość tego, że nieprzyjemny zapach będzie odczuwalny tylko przez kilka dni i nie jest wynikiem złej woli rolników. Wynika z biologii i normalnego procesu produkcji. Należy ten stan zaakceptować, wykazując cierpliwość i zrozumienie. To jednak jedna strona zagadnienia.

Z drugiej strony kierujemy apel do rolników stosujących nawozy naturalne, aby stosowali się do zaleceń Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej (KDPR) i nie zwlekali z wymieszaniem zastosowanych nawozów z glebą. Przyśpieszy to okres zanikania zapachów, a równocześnie wpłynie na zmniejszenie strat cennego azotu.

Rolniku – jak najszybciej wymieszaj nawozy naturalne z glebą!

Ograniczaj straty, chroń środowisko i dbaj o dobre relacje międzysąsiedzkie!

Ogólna zasada mówi o przyoraniu obornika najpóźniej następnego dnia po zastosowaniu i to należy przyjąć do praktyki. Niedopuszczalne, tak pod względem ludzkim, jak i agrotechnicznym, jest długookresowe pozostawianie nawozów naturalnych na powierzchni pól. Okazujmy sobie wzajemnie szacunek przez ograniczenie czasu trwania przykrych zapachów i dbajmy o własny interes, odpowiednio postępując z nawozami. Pozostawianie bowiem nawozów naturalnych bez szybkiego wymieszania z glebą, powoduje ogromne starty azotu i nieefektywność całego procesu nawożenia. A to z kolei ma bezpośrednie przełożenie na zwiększenie kosztów produkcji.

Optymalny odczyn gleby w burakach

Pamiętaj – więcej azotu w glebie, to więcej pieniędzy w Twojej kieszeni!

W tabeli poniżej przedstawiono efektywność redukcji emisji NH3 (amoniaku), a tym samym pozostania większej jego ilości w glebie, w zależności od czasu, jaki upłynął od zastosowania nawozu naturalnego (obornika, gnojowicy) do momentu jego wymieszania z glebą. Redukcja NH3 została wyrażona jako procent redukcji w odniesieniu do metody referencyjnej. W przypadku gnojowicy za metodę referencyjną uznaje się jej rozlewanie przy użyciu wozu asenizacyjnego, wyposażonego w dyszę wylewową oraz talerz rozbryzgowy. Natomiast dla obornika metoda referencyjna to rozrzucenie nawozu i pozostawienie go na powierzchni gleby (bez wymieszania z glebą) przez tydzień lub dłużej. Nad tymi danymi warto się poważnie zastanowić i przeanalizować je pod kątem ekonomiki produkcji.

Dla pogłębienia wiedzy dotyczącej sposobów stosowania nawozów naturalnych i ograniczania strat azotu polecamy zapoznanie się z wydawnictwem „Kodeks doradczy dobrej praktyki rolniczej dotyczący ograniczenia emisji amoniaku”. Jest on bezpłatnie dostępny w Internecie pod linkiem: https://www.teraz-srodowisko.pl/media/pdf/aktualnosci/7445-kodeks-amoniakowy.pdf

 

Technika ograniczenia emisji Rodzaj nawozu Teren stosowania Typowa redukcja emisji amoniaku – ograniczenie strat (%)
Wprowadzenie do gleby Płynny nawóz naturalny Pola uprawne, trawy, zasiewy 90% – natychmiastowe zaoranie

70% – natychmiastowa uprawa (bez odwracania gleby)

45-65% – wprowadzenie do gleby w ciągu 4 godzin

24-30% – wprowadzenie do gleby w ciągu 24 godzin

Wprowadzenie do gleby Obornik Pola uprawne, trawy 90% – natychmiastowe zaoranie

60% – natychmiastowa uprawa (bez odwracania gleby)

45-65% – wprowadzenie do gleby w ciągu 4 godzin

50% – wprowadzeni do gleby w ciągu 12 godzin

30% – wprowadzenie do gleby w ciągu 24 godzin

Na podstawie Kodeks Doradczy Dobrej Praktyki Rolniczej Dotyczący Ograniczenia Emisji Amoniaku

 

Opracowanie: Paweł Dopierała, Grzegorz Wysocki
WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics