Doradcy PROCAM informują o zmasowanym nalocie i w konsekwencji intensywnym żerowaniu szkodliwych muchówek.
W pierwszej kolejności borykamy się na plantacjach rzepaku z III pokoleniem śmietki kapuścianej. Możemy spotkać zarówno przepoczwarczone larwy (bobówki), ale także mamy jeszcze duże ilości złożonych jaj przy szyi korzeniowej zarówno na glebie jak i na pędach. Pogoda sprzyja żerowaniu tego szkodnika dlatego też na korzeniach możemy znaleźć już bardzo głębokie żery larw niekiedy prowadzące do przerwania systemu korzeniowego i uwiądu całej rośliny.
W zbożach należy zwrócić uwagę na wcześnie siane pszenice czy jęczmiona, na żerujące larwy ploniarki zbożówki chociażby nalatujące z plantacji kukurydzy. Składane jaja przy szyi korzeniowej a następnie żerujące larwy ploniarki zbożówki powodują punktowe zasychanie / żółknięcie środkowych liści tych roślin uprawnych, które bardzo łatwo możemy wyjąć za pomocą dwóch palców (test na żerowanie). W takich „centrach” żerowania możemy zidentyfikować do kilku larw. Najlepszym momentu do przeprowadzenia zabiegu insektycydowego jest oprysk w czasie wylęgu larw z jaj umiejscowionych wokół szyi korzeniowej.
W rzepaku grasuje muchówka miniarka kapuściana
Oprócz żerów śmietki kapuścianej na rzepaku możemy także zauważyć jasne/białe plamy charakterystyczne dla żerów jakim są miny, czyli minowanie wewnętrzne blaszki liściowej bez przerywania skórki liścia. Wewnątrz można spotkać odchody … te żery są powodowane przez żerowanie larw muchówki miniarki kapuścianej. Lokalnie duże ilości żerów znacząco mogą ograniczać powierzchnię asymilacyjną liścia przez co ograniczają fotosyntezę liścia i całych roślin.
Na roślinach ozdobnych możemy spotkać na dzień dzisiejszy sporo czarnych, świecących się „ślimaków” są to larwy błonkówki śluzownicy ciemniej szkieletyzującej wierzchnią stronę liścia.
Źródło i fot.: PROCAM