Pierniczki last minute

Święta Bożego Narodzenia kojarzą  nam się z wieloma obyczajami. Jednym z nich jest wypiekanie pierniczków. Atmosferę Świąt tworzy zapach cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru.

Jeśli nie zdążyliście jeszcze upiec świątecznych pierniczków – nic się nie martwcie. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisy na pierniczki last minute:

Składniki:

  • 200 g mąki (pszennej lub ryżowej)
  • 1 jajo
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 50 g miękkiego oleju kokosowego
  • 50 g miękkiego masła klarowanego
  • 50 ml miodu
  • przyprawy korzenne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i zagnieść.
  2. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty pierniczków.
  4. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
  6. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Akademia Dobrego Smaku SGGW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics