Pierniczki last minute

Święta Bożego Narodzenia kojarzą  nam się z wieloma obyczajami. Jednym z nich jest wypiekanie pierniczków. Atmosferę Świąt tworzy zapach cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru.

Jeśli nie zdążyliście jeszcze upiec świątecznych pierniczków – nic się nie martwcie. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisy na pierniczki last minute:

Składniki:

  • 200 g mąki (pszennej lub ryżowej)
  • 1 jajo
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • 50 g miękkiego oleju kokosowego
  • 50 g miękkiego masła klarowanego
  • 50 ml miodu
  • przyprawy korzenne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i zagnieść.
  2. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty pierniczków.
  4. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
  6. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Akademia Dobrego Smaku SGGW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,354ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

O kukurydzy słów kilka

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) jest rośliną jednoroczną, jednopienną i jednoliścienną z rodziny wiechlinowatych (Poaceae) należącą do zbóż. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Pojedyncza, wzniesiona łodyga, w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE