Naukowcy z Newady opracowali przyjazną dla środowiska metodę produkcji oleju napędowego z mączki z ptasich piór. Przemysł drobiarski wytwarza ok. 11 mld funtów odpadów, z których można wytwarzać mączkę.
Obecnie mączka z ptasich piór jest wykorzystywana jako karma dla zwierząt i nawóz dzięki dużej zawartości białka i azotu. Mączka zawiera także tłuszcz, z którego może być produkowane paliwo – napisali naukowcy w raporcie z badań opublikowanych przez Journal of Agricurtural and Food Chemistry i portal Science Daily.
Eksperci z University of Nevada szacują, że każdego roku z mączki może być wytworzone w USA 153 mln galonów ekologicznego oleju napędowego rocznie i 593 mln galonów na świecie.
Technologia produkcji polega na wyodrębnieniu tłuszczu z mączki poprzez wygotowywanie w wodzie i z tego tłuszczu produkowany jest olej napędowy.
Naukowcy zapewniają, że wyodrębnienie tłuszczu z mączki z ptasich piór podnosi jakość karmy dla zwierząt. Mączka bez tłuszczu jest także lepszym źródłem do produkcji nawozu.
Wcześniej ta sama grupa naukowców ogłosiła, że ekologiczny olej napędowy może być wytwarzany z odpadów wytwarzanych przy produkcji kawy. Jednak problemem w wykorzystaniu technologii na masową skalę był brak wysokiej jakości materiału do produkcji.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu