Określono limity dla izomerów trans kwasów tłuszczowych

Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.

Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity

Od 1 kwietnia 2021 r. zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wprowadzanej do obrotu detalicznego nie może przekraczać 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto, podmioty działające na rynku spożywczym zaopatrujące inne podmioty w żywność nieprzeznaczoną dla konsumenta finalnego lub nieprzeznaczoną do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego przekazują swoim odbiorcom informacje na temat zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego), jeżeli ilość ta przekracza ustalony w przepisach limit.

I posiedzenie Komitetu Sterującego Paszportyzacji Polskiej Żywności

Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności weryfikuje Państwową Inspekcję Sanitarną.

Źródło:

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics