Określono limity dla izomerów trans kwasów tłuszczowych

Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.

Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity

Od 1 kwietnia 2021 r. zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wprowadzanej do obrotu detalicznego nie może przekraczać 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto, podmioty działające na rynku spożywczym zaopatrujące inne podmioty w żywność nieprzeznaczoną dla konsumenta finalnego lub nieprzeznaczoną do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego przekazują swoim odbiorcom informacje na temat zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego), jeżeli ilość ta przekracza ustalony w przepisach limit.

I posiedzenie Komitetu Sterującego Paszportyzacji Polskiej Żywności

Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności weryfikuje Państwową Inspekcję Sanitarną.

Źródło:

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =

Advertisement
11,159FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
4,127ObserwującyObserwuj
6,120SubskrybującySubskrybuj

ASF: rekomendacje dla producentów świń z województwa łódzkiego

Na polecenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy Inspekcja Weterynaryjna podjęła w województwie łódzkim natychmiastowe działania. Działania w kierunku zwalczania...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE