Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie – wynika ze studium naukowców z Washington State University (WSU).
"Nasze odkrycie ma globalne skutki i poszerza to, co wiemy o dobrodziejstwach podtrzymywania środowiska naturalnego przez system gospodarstw organicznych. Wykazujemy, że mają one wysoką jakość i zdrową produkcję bez użycia arsenału pestycydów" – powiedział portalowi Science prof. gleboznawstwa John Reganold, główny autor studium z Washington State University.
Uprawy organiczne to uprawy, które wykluczają stosowanie nawozów chemicznych, pestycydów oraz innych substancji chemicznych poprawiających jakość gleby lub plonów. Dozwolone jest tylko stosowanie naturalnych środków ochrony roślin i naturalnych nawozów.
W studium porównawczym poddano analizie 31 chemicznych i biologicznych właściwości gleby, jej DNA oraz smak, właściwości odżywcze i jakość trzech typów truskawek z więcej niż dwóch tuzinów upraw komercyjnych – 13 konwencjonalnych i 13 organicznych.
"Nie ma materiału w literaturze, który całościowo i jakościowo porównywałby tak wiele wskaźników żywności i jakości gleby w wielu próbkach w tak dużej ilości gospodarstw komercyjnych" – twierdzi Reganold.
Naukowiec sformował wielodyscyplinarny zespół, w skład którego wchodził profesor nadzwyczajny Washington State University, Preston Andrews zajmujący się uprawami ogrodowymi oraz 7 innych ekspertów – większość z WSU. Zespół ten zajmował się m.in. ekologią rolniczą, bakterii, gleboznawstwem, genetyką, pomologią, naukami o żywieniu i statystyką. W większości głównych wskaźników, wykazał on, że pola i owoce organiczne są równej lub lepszej jakości niż ich komercyjne odpowiedniki.
Z badań wynika także, iż truskawki uprawiane organicznie posiadały bardziej aktywne antyoksydanty niż truskawki uprawiane konwencjonalnie. Organiczne dłużej utrzymywały świeżość przechowywane na półkach w temperaturze pokojowej. Miały też więcej masy suchej przy intensywniejszym aromacie, co badacze określili jako "więcej truskawki w truskawce". Anonimowi testerzy truskawek stwierdzili, że organiczne miały pełniejszy aromat i były słodsze. W białym świetle truskawki organiczne lepiej też wyglądały.
Naukowcy po wykonaniu badań gleby zauważyli także, że gleby upraw organicznych mają lepsze parametry w kluczowych wskaźnikach chemicznych i biologicznych jak: rozkład substancji węglowych, azotu, biomasa bakteryjna, aktywność enzymów i składników pokarmowych. Analiza DNA ujawniła, że gleby organiczne posiadają o wiele więcej i bardziej zróżnicowane parametry genetyczne. Ważne pomiary gleby wykazały ponadto zwiększoną odporność i możliwość wspomagania kluczowych procesów wegetacji.
Wszystkie gospodarstwa rolne zbadane przez naukowców znajdowały się w Kalifornii – miejscu uprawy 90 proc. amerykańskich truskawek.
Poprzednie studium prof. Johna Reganolda o "wskaźnikach zachowania środowiska naturalnego" na farmach Północno-Wschodniego Pacyfiku, Kalifornii, Kolumbii Brytyjskiej, Australii i Nowej Zelandii znalazło się w magazynach Science, Nature i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu