Więcej truskawki w truskawce

Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie – wynika ze studium naukowców z Washington State University (WSU).

"Nasze odkrycie ma globalne skutki i poszerza to, co wiemy o dobrodziejstwach podtrzymywania środowiska naturalnego przez system gospodarstw organicznych. Wykazujemy, że mają one wysoką jakość i zdrową produkcję bez użycia arsenału pestycydów" –
powiedział portalowi Science prof. gleboznawstwa John Reganold, główny autor studium z Washington State University.

Uprawy organiczne to uprawy, które wykluczają stosowanie nawozów chemicznych, pestycydów oraz innych substancji chemicznych poprawiających jakość gleby lub plonów. Dozwolone jest tylko stosowanie naturalnych środków ochrony roślin i naturalnych nawozów.

W studium porównawczym poddano analizie 31 chemicznych i biologicznych właściwości gleby, jej DNA oraz smak, właściwości odżywcze i jakość trzech typów truskawek z więcej niż dwóch tuzinów upraw komercyjnych – 13 konwencjonalnych i 13 organicznych.

"Nie ma materiału w literaturze, który całościowo i jakościowo porównywałby tak wiele wskaźników żywności i jakości gleby w wielu próbkach w tak dużej ilości gospodarstw komercyjnych" – twierdzi Reganold.
Naukowiec sformował wielodyscyplinarny zespół, w skład którego wchodził profesor nadzwyczajny Washington State University, Preston Andrews zajmujący się uprawami ogrodowymi oraz 7 innych ekspertów – większość z WSU. Zespół ten zajmował się m.in. ekologią rolniczą, bakterii, gleboznawstwem, genetyką, pomologią, naukami o żywieniu i statystyką. W większości głównych wskaźników, wykazał on, że pola i owoce organiczne są równej lub lepszej jakości niż ich komercyjne odpowiedniki.

Z badań wynika także, iż truskawki uprawiane organicznie posiadały bardziej aktywne antyoksydanty niż truskawki uprawiane konwencjonalnie. Organiczne dłużej utrzymywały świeżość przechowywane na półkach w temperaturze pokojowej. Miały też więcej masy suchej przy intensywniejszym aromacie, co badacze określili jako "więcej truskawki w truskawce". Anonimowi testerzy truskawek stwierdzili, że organiczne miały pełniejszy aromat i były słodsze. W białym świetle truskawki organiczne lepiej też wyglądały.

Naukowcy po wykonaniu badań gleby zauważyli także, że gleby upraw organicznych mają lepsze parametry w kluczowych wskaźnikach chemicznych i biologicznych jak: rozkład substancji węglowych, azotu, biomasa bakteryjna, aktywność enzymów i składników pokarmowych. Analiza DNA ujawniła, że gleby organiczne posiadają o wiele więcej i bardziej zróżnicowane parametry genetyczne. Ważne pomiary gleby wykazały ponadto zwiększoną odporność i możliwość wspomagania kluczowych procesów wegetacji.

Wszystkie gospodarstwa rolne zbadane przez naukowców znajdowały się w Kalifornii – miejscu uprawy 90 proc. amerykańskich truskawek.

Poprzednie studium prof. Johna Reganolda o "wskaźnikach zachowania środowiska naturalnego" na farmach Północno-Wschodniego Pacyfiku, Kalifornii, Kolumbii Brytyjskiej, Australii i Nowej Zelandii znalazło się w magazynach Science, Nature i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE