Rada UE podjęła decyzję o wpisaniu larw chrząszcza mącznika młynarka do katalogu produktów „nowej żywności”. W związku z tym staną się one pierwszymi jadalnymi owadami w Unii Europejskiej – podaje EURACTIV.pl
Decyzja Rady następuje w związku ze styczniową opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zgodnie z którą mączniki są bezpieczne do spożycia przez ludzi. Stwierdzono wówczas, że są one bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”.
Larwy chrząszcza, w postaci suszonego owada lub w formie proszku, mogą więc być wkrótce dostępne w sklepach jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów. EFSA podkreśla jednak, że istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza.
Kolejnym krokiem będzie opracowanie i przedstawienie projektu aktu prawnego, który potwierdzi wprowadzenie mącznika na wspólnotowy rynek jako „nowej żywności”.
Czym jest „nowa żywność”?
„Nową żywność” definiuje się jako produkty, których nie spożywa się w znacznym stopniu w Unii Europejskiej do 15 maja 1997 r., kiedy to weszły w życie pierwsze przepisy regulujące tę kwestię.
Musi ona składać się z nowo zsyntetyzowanych związków, pochodzących z nowych źródeł lub wyprodukowanych z użyciem nowych technologii. Może to być też żywność tradycyjnie spożywana poza UE, której nie wprowadzono do obrotu na rynek unijny na masową skalę.
W styczniu 2018 r. zaczęła obowiązywać nowelizacja unijnego rozporządzenia dotyczącego „nowej żywności”, której celem było szybsze wprowadzanie tego typu produktów na rynek europejski, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiego poziomu ich bezpieczeństwa.
Od tego czasu EFSA otrzymała 15 wniosków dotyczących żywności związanej z owadami. Jedenaście z nich poddano ocenie ryzyka, a pozostałe cztery poddano kontroli przydatności.
Do niedawna produkty na bazie owadów stanowiły niszę na rynku. Teraz zaczynają być postrzegane jako obiecujące rozwiązanie problemów związanych ze zrównoważonym rozwojem przemysłu spożywczego.
Wynika to z wysokiej zawartości białka, które można uzyskać przy użyciu minimalnych zasobów. Jak podkreśla Komisja Europejska, nie jest to czymś nowym, ponieważ owady regularnie spożywa się w wielu częściach świata.
Strategia KE „od pola do stołu” (F2F) zakłada wspiercie „zrównoważonej, nowej żywności”. Owady wymienia się jako jedne z potencjalnych innowacji w konsumpcji.
Autor Paulina Borowska | EURACTIV.pl