Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” wspiera rozwój rolnictwa zrównoważonego w Polsce, ponieważ przynosi ono korzyści wszystkim uczestnikom łańcucha żywnościowego – rolnikom, producentom żywności, firmom przetwórczym i handlowym.
Zrównoważone praktyki rolnicze pozwalają efektywniej korzystać ze środków produkcji oraz lepiej chronić środowisko i otoczenie, w którym gospodarstwo funkcjonuje. Społecznie odpowiedzialny biznes rolniczy, działający w sposób etyczny oraz chroniący środowisko i zdrowie ludzi, staje się powoli koniecznością ze względu na kurczące się zasoby naturalne oraz zmieniające się wymagania konsumentów. Oczekują oni zdrowych, lokalnych produktów, które powstają w sposób przyjazny dla środowiska. Model rolnictwa zrównoważonego odpowiada na te wyzwania i przynosi wymierne korzyści.
„Próbujemy odpowiedzieć na pytanie rolników i producentów żywności – jak wdrażać model gospodarstwa zrównoważonego i jakie korzyści płyną z jego stosowania” – mówi Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”
Zrównoważony środowiskowo, ekonomicznie i społecznie system produkcji żywności to obecnie największe wyzwanie dla sektora rolno-spożywczego i dla samych rolników. Jednak nie przyniesie on efektów bez połączenia gospodarstw zrównoważonych z całym łańcuchem żywnościowym. Dobrym przykładem funkcjonowania takiego modelu jest wieloletnia współpraca słodowni Crisp Malt z Rolniczą Spółdzielnią Produkcyjną w Gronowicach w zakresie uprawy jęczmienia browarnego.
„Wypracowaliśmy wspólnie standardy, które pozwalają mówić o w pełni zrównoważonej produkcji. Oferujemy producentowi umowy kontraktacyjne, co pozwala na przewidywalność, budowanie rentowności w długotrwałej perspektywie i stabilizację finansową gospodarstwa” – mówi Leszek Kiełtyka, Dyrektor Działu Zakupów Surowca, Crisp Malt
Jęczmień browarny, wyprodukowany zgodnie z praktykami rolnictwa zrównoważonego w Gronowicach, trafia następnie do producenta piwa, w tym przypadku do Grupy Żywiec.
„Jesteśmy odpowiedzialni za to, aby składniki do naszych produktów powstawały w sposób przyjazny dla środowiska w całym łańcuchu dostaw – od ziarna do baru. Dbamy o to, tworząc długofalowe i partnerskie relacje z naszymi dostawcami. Współpracujemy nie tylko z rolnikami, ale też z firmami przetwórczymi takimi jak słodownie, przetwórcy chmielu czy młyny” – mówi Łukasz Seweryn, kierownik ds. zakupów w Grupie Żywiec.
Grupa Żywiec wspólnie z partnerami i dostawcami rozwija model rolnictwa zrównoważonego. Marka piwa Specjal, warzona w browarze Grupy Żywiec w Elblągu, jest już w 100% warzona z jęczmienia pochodzącego z upraw zrównoważonych.
Przyszłość należy do rolnictwa zrównoważonego
„Rolnictwo zrównoważone jest kompromisem pomiędzy rolnictwem konwencjonalnym, czyli masowym oraz rolnictwem ekologicznym. Bierze to, co najlepsze i najrozsądniejsze z rolnictwa konwencjonalnego, jak np. precyzyjne stosowanie środków ochrony roślin oraz ekologicznego, czyli poszanowanie dla środowiska i klimatu” – dodaje Małgorzata Bojańczyk
Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.
„Przyszłość należy do rolnictwa zrównoważonego, bo trafiamy w oczekiwania klientów, których chcą zdrowej żywności i żebyśmy nie degradowali przy tym wszystkim środowiska.” – podsumowuje Rolad Szulc, prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Gronowicach
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Więcej informacji o Stowarzyszeniu na stronie: www.rolnictwozrownowazone.pl.