Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 03 – 09.05.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,83 zł/kg, o 2,3% taniej niż tydzień wcześniej i o 0,6% taniej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,19 zł/kg (3,64 zł za 200 gramową kostkę), o 0,6% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,9% taniej niż przed miesiącem. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 44,2%, a masło konfekcjonowane – o 22,6%.
Cena zbytu OMP wyniosła 11,16 zł/kg i była o 1,2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 2,0% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,94 zł/kg. Był to poziom cen o 2,7% wyższy niż w poprzednim tygodniu i o 7,0% wyższy niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 36,4%, a PMP – o 19,1%.
Informacja o pochodzeniu produktów ma wpływ na decyzje zakupowe Polaków
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,18 zł/kg, o 1,0% taniej niż tydzień wcześniej i o 1,9% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,81 zł/kg i była o 3,1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 0,3% niższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 3,9%, a ser Gouda – o 6,0%.
Źródło: KOWR