W pieprzu mielonym produkowanym przez firmę ROL-TIM stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Główny Inspektor Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.
W próbkach pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Ostrzeżenie dotyczy pieprzu naturalnego mielonego w opakowaniu 100g, wyprodukowanego przez Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów. Kod kreskowy produktu – 5 902900 005817. Kraj pochodzenia – Wietnam.
Firma ROL-TIM podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu w Polsce.
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Źródło: IJHARS