Komisja Europejska ustanowiła niższe limity zawartości w żywności dwóch rakotwórczych składników: kadmu i ołowiu. Nowe normy mają wejść w życie pod koniec tego miesiąca.
Zapowiadane przez KE środki mają na celu dalsze obniżenie zawartości rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności i zwiększenie dostępności zdrowej żywności, co jest kluczowym celem Europejskiego planu walki z rakiem, oznajmiła Komisja w wydanym oświadczeniu. Nowe limity dla ołowiu i kadmu będą obowiązywać odpowiednio od 30 sierpnia i 31 sierpnia.
Podczas gdy niektóre środki spożywcze będą musiały spełniać ten wymóg od dnia wejścia w życie nowego rozporządzenia, innym przysługiwać będzie krótki okres przejściowy.
Obniżenie limitu zawartości ołowiu dotyczyć będzie wielu produktów spożywczych, w tym żywności dla niemowląt i małych dzieci, a także grzybów, przypraw i soli.
Gdzie w żywności znajdziemy kadm?
Kadm jest toksycznym metalem ciężkim, wywołującym wiele rodzajów nowotworów, w tym raka płuc, endometrium, nowotwór pęcherza moczowego i piersi. Żywność jest głównym źródłem narażenia na szkodliwe działanie tego pierwiatka dla osób niepalących jest żywność.
Kadm znajduje się w takich produktach, jak choćby zboża i produkty zbożowe, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe, korzenie skrobiowe lub ziemniaki oraz mięso i produkty mięsne. Ze względu na duży udział w diecie wymienionych produktów bardziej narażeni są wegetarianie. Inne grupy ryzyka to dzieci, palacze i ludzie mieszkający na obszarach silnie zanieczyszczonych.
Również ołów jest powszechnym składnikiem w produktach spożywczych. Występuje m.in. w przyprawach, soli i w żywności dla niemowląt. Dowiedziono, że jego nadmierne spożycie może powodować neurotoksyczność rozwojową u małych dzieci oraz problemy sercowo-naczyniowe i nefrotoksyczność u dorosłych.
Decyzja o obniżeniu limitów zawartości kadmu i ołowiu opiera się na dwóch opiniach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na temat kadmu i ołowiu w żywności, wydanych odpowiednio w latach 2009 i 2010.
EFSA już dziesięć lat temu wskazywał, że spożycie obu pierwiastków przez europejskich obywateli jest zbyt wysokie. W przypadku kadmu często przekracza przyjęte rekomendacje, zaś w przypadku ołowiu utrzymanie obecnego natężenia tego pierwiastka w diecie będzie mieć poważne konsekwencje dla zdrowia płodów, niemowląt i dzieci.
KE: Zaostrzenie norm wyrazem troski o konsumentów
Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides stwierdziła, że decyzja o zaostrzeniu norm jest „wyrazem troski o konsumenta poprzez poprzez dbałość o bezpieczeństwo żywności”, do czego – jak podkreśliła – KE zobowiązała się w ramach europejskiego planu walki z rakiem.
“Jest to również kolejny krok w kierunku dalszego podwyższenia już i tak wyśrubowanych standardów Unii Europejskiej dziedzinie żywności”, wskazała.
Źródło: https://www.euractiv.pl/