UE zaostrza limity rakotwórczych kadmu i ołowiu w żywności

Komisja Europejska ustanowiła niższe limity zawartości w żywności dwóch rakotwórczych składników: kadmu i ołowiu. Nowe normy mają wejść w życie pod koniec tego miesiąca.

Zapowiadane przez KE środki mają na celu dalsze obniżenie zawartości rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności i zwiększenie dostępności zdrowej żywności, co jest kluczowym celem Europejskiego planu walki z rakiem, oznajmiła Komisja w wydanym oświadczeniu. Nowe limity dla ołowiu i kadmu będą obowiązywać odpowiednio od 30 sierpnia i 31 sierpnia.

Podczas gdy niektóre środki spożywcze będą musiały spełniać ten wymóg od dnia wejścia w życie nowego rozporządzenia, innym przysługiwać będzie krótki okres przejściowy.

Obniżenie limitu zawartości ołowiu dotyczyć będzie wielu produktów spożywczych, w tym żywności dla niemowląt i małych dzieci, a także grzybów, przypraw i soli.

Gdzie w żywności znajdziemy kadm?

Kadm jest toksycznym metalem ciężkim, wywołującym wiele rodzajów nowotworów, w tym raka płuc, endometrium, nowotwór pęcherza moczowego i piersi. Żywność jest głównym źródłem narażenia na szkodliwe działanie tego pierwiatka dla osób niepalących jest żywność.

Kadm znajduje się w takich produktach, jak choćby zboża i produkty zbożowe, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe, korzenie skrobiowe lub ziemniaki oraz mięso i produkty mięsne. Ze względu na duży udział w diecie wymienionych produktów bardziej narażeni są wegetarianie. Inne grupy ryzyka to dzieci, palacze i ludzie mieszkający na obszarach silnie zanieczyszczonych.

Również ołów jest powszechnym składnikiem w produktach spożywczych. Występuje m.in. w przyprawach, soli i w żywności dla niemowląt. Dowiedziono, że jego nadmierne spożycie może powodować neurotoksyczność rozwojową u małych dzieci oraz problemy sercowo-naczyniowe i nefrotoksyczność u dorosłych.

Decyzja o obniżeniu limitów zawartości kadmu i ołowiu opiera się na dwóch opiniach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na temat kadmu i ołowiu w żywności, wydanych odpowiednio w latach 2009 i 2010.

EFSA już dziesięć lat temu wskazywał, że spożycie obu pierwiastków przez europejskich obywateli jest zbyt wysokie. W przypadku kadmu często przekracza przyjęte rekomendacje, zaś w przypadku ołowiu utrzymanie obecnego natężenia tego pierwiastka w diecie będzie mieć poważne konsekwencje dla zdrowia płodów, niemowląt i dzieci.

KE: Zaostrzenie norm wyrazem troski o konsumentów

Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides stwierdziła, że decyzja o zaostrzeniu norm jest „wyrazem troski o konsumenta poprzez poprzez dbałość o bezpieczeństwo żywności”, do czego – jak podkreśliła – KE zobowiązała się w ramach europejskiego planu walki z rakiem.

“Jest to również kolejny krok w kierunku dalszego podwyższenia już i tak wyśrubowanych standardów Unii Europejskiej dziedzinie żywności”, wskazała.

Źródło: https://www.euractiv.pl/

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

27 ciężarówek spoza UE z nieprawidłowościami. Inspektorzy wlepili mandaty!

Stan techniczny 27 ciężarówek spoza Unii Europejskiej skontrolowali jednego dnia przy pomocy mobilnej jednostki diagnostycznej inspektorzy łódzkiej Inspekcji Transportu Drogowego. Nieprawidłowości, które wykazały kontrole...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics