Po utrzymującym się od połowy marca bieżącego roku trendzie spadkowym, początek września przyniósł odbicie na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. W dniu 7 września 2021 r. notowania cen produktów mleczarskich zakończyły się na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3927 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i laktozy.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 września 2021 r.:
- Odtłuszczone mleko w proszku +7,3% – cena 3274 USD/t
- Laktoza +6,4% – cena 1167 USD/t
- Masło +3,7% – cena 4948 USD/t
- Ser Cheddar +3,6% – cena 4328 USD/t
- Pełne mleko w proszku +3,3% – cena 3691 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +3,1% – cena 5970 USD/t
- Maślanka w proszku +3,0% – cena 3287 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Źródło: pfhb