Na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pojawiła się informacja o zarządzeniach 248 i 249 Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. Nowe przepisy dotyczą obowiązku rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin. Po ich wejściu w życie 1 stycznia 2022 r. obowiązkowi rejestracji podlegać będą wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy eksportujący żywność do Chin.
Z obowiązku rejestracji wyłączeni zostali zagraniczni przedsiębiorcy produkujący, przetwarzający lub magazynujący dodatki do żywności ksportowaną do ChRL.
Zarządzenie nr 248
Generalnej Administracji Celnej („Przepisy dotyczące rejestracji i administracji producentami importowanej żywności poza granicami Chińskiej Republiki Ludowej”), rozpatrzone i zatwierdzone na posiedzeniu administracyjnym Generalnej Administracji Celnej w dniu 12 marca 2021 r. Nowe przepisy zaczną obowiązywać 1 stycznia 2022 r. Zarządzenie nr 248 tłumaczone w wersji polskiej znajdą Państwo tutaj.
Zarządzenie nr 249
Generalnej Administracji Celnej (dot. „Środków zarządzania bezpieczeństwem żywności w imporcie i eksporcie do Chińskiej Republiki Ludowej”). Zarządzenie nr 249 znajdą Państwo tutaj.
Główne zmiany, które obejmuje zarządzenie 249, w porównaniu z obecnie obowiązującymi środkami:
- producenci i podmioty gospodarcze są odpowiedzialni za bezpieczeństwo produktów spożywczych, które produkują i eksportują;
- wprowadza się pojęcie oceny zgodności, która obejmuje ewaluację i ocenę zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych zakładów eksportujących żywność oraz wymagane prowadzenie dokumentacji przez importerów i eksporterów;
- zobowiązanie importerów żywności do ustanowienia systemu przeglądu swoich dostawców, w tym zagranicznych eksporterów i zakładów produkcyjnych;
- rozbudowanie procedury kontroli na miejscu prowadzone przez służby celne w portach wejścia;
- określenie możliwości prowadzenia dodatkowych kontroli, w przypadku wystąpienia incydentów związanych z żywnością, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności w Chinach.
Producenci żywności należących do 18 kategorii wysokiego ryzyka podlegają rejestracji z rekomendacją właściwej inspekcji kraju wywozu. Pozostałe podmioty podlegają rejestracji indywidualnej. Producenci asortymentu nie uwzględnionego na liście nie podlegają zasadom rejestracji określonym w przedmiotowym zarządzeniu.