Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin

Na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pojawiła się informacja o zarządzeniach 248 i 249 Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. Nowe przepisy dotyczą obowiązku rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin. Po ich wejściu w życie 1 stycznia 2022 r. obowiązkowi rejestracji podlegać będą wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy eksportujący żywność do Chin.

Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin
Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin

Z obowiązku rejestracji wyłączeni zostali zagraniczni przedsiębiorcy produkujący, przetwarzający lub magazynujący dodatki do żywności ksportowaną do ChRL.

Zarządzenie nr 248

Generalnej Administracji Celnej („Przepisy dotyczące rejestracji i administracji producentami importowanej żywności poza granicami Chińskiej Republiki Ludowej”), rozpatrzone i zatwierdzone na posiedzeniu administracyjnym Generalnej Administracji Celnej w dniu 12 marca 2021 r. Nowe przepisy zaczną obowiązywać 1 stycznia 2022 r. Zarządzenie  nr 248 tłumaczone w wersji polskiej znajdą Państwo tutaj.

Zarządzenie nr 249

Generalnej Administracji Celnej (dot. „Środków zarządzania bezpieczeństwem żywności w imporcie i eksporcie do Chińskiej Republiki Ludowej”). Zarządzenie nr 249 znajdą Państwo tutaj.

Główne zmiany, które obejmuje zarządzenie 249, w porównaniu z obecnie obowiązującymi środkami:

  • producenci i podmioty gospodarcze są odpowiedzialni za bezpieczeństwo produktów spożywczych, które produkują i eksportują;
  • wprowadza się pojęcie oceny zgodności, która obejmuje ewaluację i ocenę zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych zakładów eksportujących żywność oraz wymagane prowadzenie dokumentacji przez importerów i eksporterów;
  • zobowiązanie importerów żywności do ustanowienia systemu przeglądu swoich dostawców, w tym zagranicznych eksporterów i zakładów produkcyjnych;
  • rozbudowanie procedury kontroli na miejscu prowadzone przez służby celne w portach wejścia;
  • określenie możliwości prowadzenia dodatkowych kontroli, w przypadku wystąpienia incydentów związanych z żywnością, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności w Chinach.

Producenci żywności należących do 18 kategorii wysokiego ryzyka podlegają rejestracji z rekomendacją właściwej inspekcji kraju wywozu. Pozostałe podmioty podlegają rejestracji indywidualnej. Producenci asortymentu nie uwzględnionego na liście nie podlegają zasadom rejestracji określonym w przedmiotowym zarządzeniu.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics