Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin

Na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pojawiła się informacja o zarządzeniach 248 i 249 Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. Nowe przepisy dotyczą obowiązku rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin. Po ich wejściu w życie 1 stycznia 2022 r. obowiązkowi rejestracji podlegać będą wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy eksportujący żywność do Chin.

Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin
Obowiązek rejestracji podmiotów eksportujących żywność do Chin

Z obowiązku rejestracji wyłączeni zostali zagraniczni przedsiębiorcy produkujący, przetwarzający lub magazynujący dodatki do żywności ksportowaną do ChRL.

Zarządzenie nr 248

Generalnej Administracji Celnej („Przepisy dotyczące rejestracji i administracji producentami importowanej żywności poza granicami Chińskiej Republiki Ludowej”), rozpatrzone i zatwierdzone na posiedzeniu administracyjnym Generalnej Administracji Celnej w dniu 12 marca 2021 r. Nowe przepisy zaczną obowiązywać 1 stycznia 2022 r. Zarządzenie  nr 248 tłumaczone w wersji polskiej znajdą Państwo tutaj.

Zarządzenie nr 249

Generalnej Administracji Celnej (dot. „Środków zarządzania bezpieczeństwem żywności w imporcie i eksporcie do Chińskiej Republiki Ludowej”). Zarządzenie nr 249 znajdą Państwo tutaj.

Główne zmiany, które obejmuje zarządzenie 249, w porównaniu z obecnie obowiązującymi środkami:

  • producenci i podmioty gospodarcze są odpowiedzialni za bezpieczeństwo produktów spożywczych, które produkują i eksportują;
  • wprowadza się pojęcie oceny zgodności, która obejmuje ewaluację i ocenę zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, rejestrację zagranicznych zakładów eksportujących żywność oraz wymagane prowadzenie dokumentacji przez importerów i eksporterów;
  • zobowiązanie importerów żywności do ustanowienia systemu przeglądu swoich dostawców, w tym zagranicznych eksporterów i zakładów produkcyjnych;
  • rozbudowanie procedury kontroli na miejscu prowadzone przez służby celne w portach wejścia;
  • określenie możliwości prowadzenia dodatkowych kontroli, w przypadku wystąpienia incydentów związanych z żywnością, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności w Chinach.

Producenci żywności należących do 18 kategorii wysokiego ryzyka podlegają rejestracji z rekomendacją właściwej inspekcji kraju wywozu. Pozostałe podmioty podlegają rejestracji indywidualnej. Producenci asortymentu nie uwzględnionego na liście nie podlegają zasadom rejestracji określonym w przedmiotowym zarządzeniu.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PIORiN: Zasady przywozu towarów pochodzenia roślinnego spoza UE

Ogólne zasady wprowadzania towarów pochodzenia roślinnego do Unii Europejskiej regulują w szczególności rozporządzenia (UE) 2017/625 i 2016/2031. Obowiązujące przepisy znajdują się w zakładce prawo:Prawo -...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics