W dniu 18 stycznia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,6%. Był to drugi z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 4463 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku i masła.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 18 stycznia 2022 r.:
- Pełne mleko w proszku +5,6% – cena 4082 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +5,0% – cena 3963 USD/t
- Masło +5,0% – cena 6 158 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku + 3,6% – cena 2889 UDS/t
- Ser Cheddar +1,1% – cena 5546 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,6% – cena 6720 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
- Laktoza nie była oferowana
Notowania GDT drugi raz z rzędu odnotowały wzrost. Ogólny indeks cenowy w styczniu bieżącego roku wzrósł o 4,9%.
PFHBiPM