Rynek tuczników: wszędzie rośnie tylko nie u nas

W krajach Unii Europejskiej (poza Polską) w ubiegłym tygodniu ceny skupu tuczników rosły 5-11 eurocentów za kg (wbc). Zasadniczymi impulsami popytowymi są: znoszenie obostrzeń Covid-19, sprzyjająca pogoda do rozpoczęcia aktywności grillowej, zbliżający się okres świąteczny oraz wzrost dostaw do krajów azjatyckich (poza Chinami).

Rynek tuczników: wszędzie rośnie tylko nie u nas
Rynek tuczników: wszędzie rośnie tylko nie u nas

Spadek produkcji żywca

Rosnący popyt zbiegł się z obniżoną podażą żywca wieprzowego, rosnącymi kosztami produkcji, transportu, energii i pasz, które dodatkowo zostały zwiększone w wyniku wojny w Ukrainie i problemów logistycznych. Likwidacja pogłowia macior w Unii Europejskiej, której doświadczyliśmy z powodu braku opłacalności produkcji przez długie miesiące, spowodowała spadek produkcji żywca. Mniejsza podaż tuczników będzie sprzyjała wzrostom cen skupu w kolejnych tygodniach.

Dynamika wzrostu cen skupu w ostatnim tygodniu została obniżona. Największe wzrosty w cennikach w stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano we Francji (+11₵), Belgii (+10₵), Austrii (+10₵), Danii (+8₵) i Hiszpanii (+8₵), gdzie niezadowoleni rolnicy protestowali w Madrycie, a strajk kierowców tirów dodatkowo pogłębił problemy logistyczne. Bardziej umiarkowane wzrosty cenowe zanotowano w Holandii (+5₵) – informuje ISN. Europejski rynek notuje wzrosty również cen mięsa wieprzowego.

W Niemczech rynek tuczników dalej pozostaje pod wpływem małej podaży żywca i ożywionego popytu ze strony ubojni. W notowaniach VEZG w dniu 23/03/2022 cena wzrosła do poziomu 1,92 €/kg (+7) w wadze poubojowej.

Ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

W Polsce póki co bez zmian

W kraju na rynku również zapanował większy optymizm, chociaż średnia cena tuczników w skupach w stosunku do poprzedniego tygodnia została utrzymana niezmienionym poziomie 8,50 zł/kg (wbc). Podaż tuczników nie jest wysoka, a w okresie przedświątecznym spodziewany jest wzrost popytu na żywiec wieprzowy. Wzrost cen skupu jest niezbędny, aby producenci żywca byli w stanie pokrywać rosnące koszy produkcji i zaopatrywać ubojnie w surowiec w dłuższej perspektywie czasu.

Źródło: POLPIG

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

„Od pola do stołu”: Nieudana strategia UE na rzecz bardziej ekologicznej żywności

Strategia „Od pola do stołu”, która miała być sztandarową polityką UE na rzecz bezpieczeństwa i dobrej jakości żywności, spaliła na panewce. Komisja Europejska przedstawiła strategię...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics