Wnioski przyjmowane są od 8 do 29 kwietnia
Zarząd Województwa Śląskiego ogłasza otwarty konkursu ofert na zadanie publiczne w obszarze ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego „Śląskie dla pszczół”. Jego celem jest ochrona różnorodności biologicznej pszczół miododajnych, owadów zapylających i roślin oraz edukacja ekologiczna i promocja w zakresie pszczelarstwa na terenie Województwa Śląskiego. Wnioski przyjmowane są od 8 do 29 kwietnia.
Konkurs skierowany jest do organizacji pozarządowych – stowarzyszeń, związków, spółdzielni socjalnych i fundacji zawodowo zajmujących się pszczelarstwem.
Wsparcie przeznaczone jest na pielęgnację i ochronę cennych siedlisk roślin dla pszczół i owadów zapylających, poprzez zasiew rodzimych roślin miododajnych na terenie Województwa Śląskiego. Dofinansowanie przeznaczone może być też na działania edukacyjne, m.in. zajęcia, warsztaty, pokazy ekologiczne propagujące wiedzę o roli pszczół w środowisku, ich ochronę oraz przykłady dobrych praktyk związanych z rozwojem pasiek i hodowli. Zadaniem konkursu jest także promocja pszczelarstwa, propagowanie ochrony i roli pszczół i owadów zapylających w środowisku, trutowisk, tradycji bartniczych, znaczenia produktów pszczelich oraz ich walorów zdrowotnych i odżywczych.
Dofinansowanie dotyczy realizacji na terenie województwa śląskiego
Dofinasowanie otrzymają zadania realizowane do końca września br. na terenie województwa śląskiego.
Równocześnie ogłoszono konkurs dotyczący naboru kandydatów wskazanych przez organizacje pozarządowe do udziału w pracach komisji konkursowej, oceniającej merytorycznie oferty złożone w ramach otwartego konkursu ofert.
Warto przypomnieć, że „Śląskie dla pszczół” to kolejne obok funkcjonującego w regionie od 2008 roku programu „Owca Plus” działanie nakierowane na ochronę środowiska przyrodniczego i tradycyjnych gałęzi gospodarki. Dzięki realizacji programu „Owca Plus” przywrócono do użytkowania rolniczego ponad 600 ha hal, łąk i polan górskich w Beskidach oraz 100 ha muraw kserotermicznych na Jurze Krakowsko – Częstochowskiej. Dzięki temu zwiększyło się pogłowie owiec ras rodzimych. W pierwszym roku funkcjonowania programu w wypasie brało udział 1000 szt. owiec, a w 2021 roku zgłoszono ich do programu już ponad 5000 sztuk. W tym okresie zwiększyło się też zainteresowanie produktami pochodzenia owczego, w szczególności serami owczymi, ale także jagnięciną. Przywrócono jednocześnie wiele wydarzeń kulturowych ściśle powiązanych z prowadzeniem tradycyjnej gospodarki pasterskiej.
Źródło: Samorząd Województwa Śląskiego