Polska jest wiodącym producentem miodu w Unii Europejskiej

Do rozwoju sektora produktów pszczelarskich na przestrzeni ostatnich lat istotnie przyczyniło się szereg czynników, tj. dobrze rozwinięte zaplecze dydaktyczno – naukowe, sprawnie funkcjonujące struktury związkowe pszczelarzy, wysoka jakość produkowanego sprzętu pasiecznego, szeroka oferta asortymentowa oraz programy wsparcia pszczelarstwa. Pszczelarstwo to globalne bezpieczeństwo żywnościowe, zdrowe środowisko przyrodnicze, zachowany ekosystem i różnorodność biologiczna naszej planety.

Polska jest wiodącym producentem miodu w Unii Europejskiej
Polska jest wiodącym producentem miodu w Unii Europejskiej

Rozwój gospodarki pasiecznej to również zrównoważony rozwój naszego rolnictwa oraz obszarów wiejskich. Dlatego tak ważne jest zapewnienie sektorowi pszczelarskiemu odpowiedniego wsparcia. Do rozwoju krajowego pszczelarstwa przyczynia się w dużym stopniu realizowany (wcześniej przez ARR, a obecnie KOWR) od akcesji Polski do UE mechanizm WPR „Wsparcie rynku produktów pszczelich”. Po akcesji Polski do UE do końca 2021 r. – realizując mechanizm wsparcia rynku produktów pszczelich – rozliczono 5,3 tys. umów/projektów, w ramach których wydatkowano łącznie 349 mln zł. Środki przekazane branży pszczelarskiej w ostatnich latach przeznaczone zostały na wsparcie organizacji szkoleń, zakupu pszczół, sprzętu pszczelarskiego, leków do zwalczania warrozy i urządzeń pasiecznych, a także analiz jakości miodu.

W ramach działań realizowanych przez KOWR wspieranych jest średniorocznie ponad 40 tys. pszczelarzy

Realizacja mechanizmu przez te wszystkie lata przyniosła wymierne efekty w postaci wzrostu liczby rodzin pszczelich w Polsce, co jest zasługą wspólnych działań Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i środowisk pszczelarskich. Warte podkreślenia jest znaczące obniżenie wpływu warrozy na śmiertelność rojów dzięki wsparciu pszczelarzy w zakupie leków, modernizacja bazy technicznej poprzez zakup sprzętu pszczelarskiego oraz popularyzacja rzetelnej wiedzy teoretycznej połączonej z praktycznymi szkoleniami pszczelarzy.

Szacuje się, że w ramach działań realizowanych przez KOWR wspieranych jest średniorocznie ponad 40 tys. pszczelarzy, głównie z gospodarstw rodzinnych, w których prowadzi się produkcję pasieczną, wspomaganych i reprezentowanych przez związki oraz stowarzyszenia pszczelarskie. Z uwagi na zróżnicowane zainteresowanie projektami każdy kolejny trzyletni krajowy program wsparcia pszczelarstwa w Polsce był modyfikowany i dostosowywany do potrzeb zgłaszanych przez pszczelarzy. Największe środki są wydatkowane na refundację kosztów zakupu sprzętu pszczelarskiego oraz zwalczanie inwazji pasożytów i chorób pszczół, w szczególności warrozy.

Realizowany w 2021 r. przez KOWR „Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2020–2022” jest szóstym zatwierdzonym przez KE programem po akcesji do UE. Z każdym kolejnym programem wzrasta wartość środków wypłaconych beneficjentom. Obserwowana jest także tendencja wzrostowa wykorzystania dostępnych środków finansowych. Świadczy to m.in. o rosnącym zapotrzebowaniu na wsparcie finansowe działalności pszczelarzy.

Rośnie liczba rodzin pszczelich w Polsce

Wymiernym efektem Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa jest systematycznie rosnąca liczba rodzin pszczelich w Polsce. W 2021 r. zgodnie z danymi Instytutu Ogrodnictwa w Puławach na terenie naszego kraju znajdowało się ponad 2 miliony rodzin pszczelich wobec 1,3 miliona w 2012 r., co oznaczało wzrost o 57%.

Realizowane działania skutkują coraz lepszą jakością miodów i produktów pszczelich wytwarzanych przez rodzimych producentów. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajdują się 92 miody z różnych regionów Polski, a 10 polskich miodów posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych.

Miód produkowany w Polsce charakteryzuje się wysoką jakością

Miód produkowany w Polsce charakteryzuje się wysoką jakością, co ma istotne znaczenie w konkurowaniu z miodami importowanymi. Cechuje się on sezonowością sprzedaży, tzn. największy popyt odnotowywany jest w okresie jesiennym i zimowym, natomiast największa podaż występuje w miesiącach letnich – od lipca do września. Z danych pochodzących z organizacji pszczelarskich wynika, że w ostatnich pięciu latach 2017-2021 produkcja miodu pszczelego w Polsce wahała się od blisko 13 tys. ton do ponad 22 tys. ton. Pomimo systematycznego wzrostu populacji pszczół w Polsce zbiory uzależnione są przede wszystkim od warunków pogodowych oraz od kondycji pszczół.

Do dalszego rozwoju krajowego sektora pszczelarskiego niezbędne poprawianie pozycji rynkowej polskiego miodu i produktów pszczelich, podejmowanie odpowiedzialnych decyzji zakupowych przez konsumentów, odpowiednie oznakowanie produktów przez pszczelarzy, promocja krajowego miodu i produktów pszczelich w kraju (m.in. poprzez informację na etykiecie PRODUKT POLSKI) oraz dywersyfikacja i rozwijanie zasięgu kanałów dystrybucji (w tym poprzez rozwój sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego – RHD). Niezastępowalna wartość pszczół, jako zapylaczy dla całego ekosystemu w Polsce jest szacowana na kwotę około 5 mld zł. 

Źródło: KOWR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics