Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Pogłowie drobiu we Francji pomniejszyło się o blisko 16 milionów sztuk z powodu HPAI.

Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Ogromne straty poniósł sektor kaczek, co obecnie odczuwa francuska gastronomia. Produkcja foie gras spadła o jedną trzecią. Pojawiają się także informacje, że wiele restauracji zmuszonych jest do zmiany menu z powodu braku surowca. Przewiduje się, że do jesieni we Francji rynek kaczek pozostanie „słaby i drogi”.

Zakażenie wirusem HPAI następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Źródło: KIPDIP

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics