Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Pogłowie drobiu we Francji pomniejszyło się o blisko 16 milionów sztuk z powodu HPAI.

Kaczki zniknęły z „francuskiego menu”

Ogromne straty poniósł sektor kaczek, co obecnie odczuwa francuska gastronomia. Produkcja foie gras spadła o jedną trzecią. Pojawiają się także informacje, że wiele restauracji zmuszonych jest do zmiany menu z powodu braku surowca. Przewiduje się, że do jesieni we Francji rynek kaczek pozostanie „słaby i drogi”.

Zakażenie wirusem HPAI następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Źródło: KIPDIP

Advertisement
Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ziemia ważniejsza niż pieniądze – rolnicy chcą realnych rozwiązań

Rozpoczęcie zaawansowanych prac nad budową Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) oraz towarzyszących mu inwestycji, takich jak droga ekspresowa S-11 i Kolej Dużych Prędkości, wywołało poważne...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics