„Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin”

Od 2011 roku Bayer CropScience w ramach kampanii „Grunt to bezpieczeństwo” prowadzi działania edukacyjne z zakresu prawidłowego stosowania środków ochrony: dobór środków ochrony osobistej, stosowanie oryginalnych produktów, jakość plonów – zachowanie dopuszczalnych poziomów pozostałości, bioróżnorodność…

Bayer CropScience chce poznać wpływ działań jakie prowadzi, na rolnika, na jego świadomość i praktyczne stosowanie zasad bezpieczeństwa.

 

\"\"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr Michał Krysiak, Bayer CropScience

Dlatego pod koniec 2014 roku,  Bayer CropScience i agencja badawcza Kleffmann & Partner przeprowadzili wśród rolników i sadowników „Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin”.

 

\"\"
 dr Michał Gazdecki, Kleffmann Group
 

Badanie objęło 400 respondentów profesjonalnie zajmujących się produkcją roślinną (300 rolników i 100 sadowników),  a ich gospodarstwa miały zróżnicowane powierzchnie i lokalizacje na terenie Polski. Uczestnicy  badania dzielili się swoim podejściem do bezpieczeństwa w 6 kluczowych tematach:

  • Zrównoważone rolnictwo i ochrona roślin w tym zmianowanie, bilans gleby i ewidencja zabiegów.
  • Świadomość oraz zarządzenie odpornością agrofagów na herbicydy, fungicydy i insektycydy.
  • Stosowanie środków ochrony osobistej.
  • Świadomość pozostałości po środkach ochrony w sadownictwie, kontrole oraz okres karencji.
  • Postępowanie z opryskiwaczami oraz zużytymi opakowaniami po środkach ochrony.
  • Problem ochrony pszczół oraz identyfikacja form kontaktu z pszczelarzami.

Wyniki badania są niezwykle istotne dla Bayer CropScience w kontekście podejmowanych działań tzw. product stewardship, czyli bezpieczeństwa stosowania produktu. Badanie diagnozuje zapotrzebowanie na wiedzę i umiejętności użytkowników środków ochrony roślin w obszarach kluczowych dla bezpieczeństwa: użytkownika, uprawy, środowiska i konsumenta.

 

\"\"
 od lewej: Dorota Kasza – Bayer CropScience, Renata Bielecka – KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, dr Michał Krysiak – Bayer CropScience, Zbigniew Rapacki – KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, Iwona Krych – Stec – Bayer CropScience, dr Michał Gazdecki – Kleffmann Group.

 

Kluczowe wnioski wynikające z badania:

  • Wśród rolników występuje wysoka świadomość dobrych praktyk agrotechnicznych, głównie konieczności zmianowania, racjonalizacji nawożenia, czy wykorzystania resztek pożniwnych. Odstępstwa od najlepszych praktyk uprawy wynikają najczęściej z czynników rynkowych, czyli np. uzależnianie zmianowania od koniunktury na płody rolne.
  • Rolnicy i sadownicy są zwolennikami stosowania środków ochrony roślin ale są też świadomi trudności związanych z ich użyciem. Prawie 90% respondentów twierdzi, że spotkała się ze zjawiskiem odporności agrofagów na środki ochrony roślin, znacznie mniejsza część jednak prawidłowo podaje kluczowe cechy zjawiska i zna najlepsze sposoby obrony przed odpornością.
  • Rolnicy i sadownicy dużą uwagę przywiązują do właściwego stosowania produktów chemicznych – przestrzegania terminów zabiegów, okresów karencji i prewencji. Deklaratywnie ważnym tematem dla polskich rolników jest ochrona pszczół i innych owadów zapylających co potwierdza bliska współpraca z pszczelarzami: co drugi rolnik uprawiający rzepak i co drugi sadownik deklarują, że kontaktuje się i współpracuje pszczelarzami).

Wyniki „Sondażu” posłużą w opracowaniu strategii działań w ramach „Grunt to bezpieczeństwo”. Potwierdzają one słuszność przewodniego tematu na rok 2015: „Bioróżnorodność: ochrona owadów pożytecznych, w tym zapylających”.

Bayer CropScience postrzega bioróżnorodność nie tylko od strony biologicznej, jako rozmaitość organizmów żywych na Ziemi. Bioróżnorodność w rozumieniu ekonomicznym to również zasób niezbędny do produkcji żywności o wysokiej jakości i akceptowalnej cenie. Beneficjentem bioróżnorodności w takim ujęciu jest nie tylko konsument, ale także rolnik – producent żywności oraz przemysł nasienny i agrochemiczny.

Źródło i fot.: BayerCropScience

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy

Każdy z producentów, importerów i dystrybutorów żywności ma regularny kontakt z Państwową Inspekcją Sanitarną. Tylko w 2023 r. organy PIS przeprowadziły ponad 240 tys....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics