Kanada podjęła decyzję o otwarciu rynku dla eksporterów wołowiny z 19 państw Unii Europejskiej. Na kanadyjskie stoły trafi mięso z Austrii, Belgii, Cypru, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Niemiec, Grecji, Irlandii, Włoch, Luksemburga, Holandii, Portugalii, Słowacji, Słowenii, Hiszpanii, Szwecji oraz z Wielkiej Brytanii.
Kanada wstrzymała dostawy unijnego mięsa wołowego, w tym mięsa bez kości, w 1996 roku w związku z pojawieniem się na Starym Kontynencie choroby szalonych krów. Przywrócenie importu stało się możliwe dopiero teraz, po stwierdzeniu, że kraje te są wolne od BSE.
Czytaj także:
Czy istnieje szybka metoda poprawienia polskiej wołowiny?
Jak informuje FAMMU/FAPA, wymienione wyżej kraje posiadały prawo dostępu do rynku kanadyjskiego przed wprowadzonym embargiem.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Kyle Brammer