W związku z kolejnymi aferami mięsnymi Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych 5 kwietnia br. wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyrażając swoje zaniepokojenie zaistniałymi ostatnio przypadkami wykrytych nieprawidłowości w zakładach przetwórstwa mięsnego.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra o pilne podjęcie działań mających na celu wyeliminowanie zaistniałych w ostatnim czasie nieprawidłowości w funkcjonowaniu podległych resortowi rolnictwa Inspekcji, a zwłaszcza weterynaryjnej, nadzorujących zakłady przemysłu mięsnego i ubojnie.
Wybuchające ostatnio afery związane z fałszowaniem mięsa, czy przerobem padłych zwierząt, podważają zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa całego łańcucha żywnościowego. Zdaniem Zarządu KRIR wynika to w znacznej mierze z systemu nadzoru funkcjonującego w Inspekcji Weterynaryjnej.
Czytaj: Czy Polska się wybroni? Afera z koniną nabiera tempa
Czytaj: Polska uwikłana w aferę z koniną
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych uważa za konieczne przeprowadzenie zmian systemowych organizacji państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Nadzór nad ubojem i przetwórstwem żywności powinien pełnić urzędowy lekarz weterynarii, a nie na zleceniu inspekcji weterynaryjnej lekarz weterynarii wykonujący prywatną praktykę. Brak natychmiastowej reakcji resortu rolnictwa w tym zakresie może spowodować stałą utratę wieloletnich starań o zdobycie rynków.
Jednocześnie Zarząd KRIR zwrócił uwagę na problem braku implementacji przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 do prawodawstwa krajowego związanego z ubojem z konieczności.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu