Od 15. stycznia obowiązuje zakaz importu żywego drobiu i surowych produktów drobiowych do Namibii.
Służby weterynaryjne Republiki Namibii w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce, wprowadziły zakaz importu żywego drobiu i surowych produktów drobiowych oraz żywego strusia i surowych produktów ze strusia na swój rynek.
Zakaz importu nie dotyczy gotowanych produktów z drobiu
Zakaz do Namibii importu i przewozów tranzytowych żywego drobiu, ptaków, surowych produktów drobiowych, żywego strusia oraz surowych produktów ze strusia wprowadzono w 10 krajach europejskich, w tym w Polsce. Zakazy nie obejmują gotowanych produktów z mięsa drobiowego wywożonych z Polski na wskazany rynek na podstawie weterynaryjnego zezwolenia na przywóz.
Zakazu importu jest efektem wystąpienia na terytorium naszego kraju ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Ograniczenia w imporcie obowiązują z mocą wsteczną i wynoszą 21 dni przed datą ogłoszenia zakazu ze względu na okres inkubacji choroby, który wynosi 21 dni, zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE).
Służba weterynaryjna Republiki Namibii poinformowała także, że wszystkie wcześniej wydane zezwolenia na przywóz i tranzyt zostały anulowane i wycofane ze skutkiem natychmiastowym.
Oprac. GIW