Średnia wartość tego indeksu za całe 12 miesięcy ubiegłego roku była o niespełna 7% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz piąty z rzędu, w grudniu osiągnął poziom 196,8 punktu.
Wydaje się, że w ostatnim kwartale 2012 roku światowe ceny przetworów mlecznych ustabilizowały się po tym jak dynamicznie wzrastały od drugiej połowy roku. Notowane od sierpnia zwyżki związane były z niepewnością dostaw w połączeniu z silnym popytem światowym.
Obecnie dostępność artykułów mleczarskich zwiększa się w związku z sezonowym wzrostem produkcji w krajach na półkuli południowej (głownie Australii i Nowej Zelandii), co wpływa stabilizująco na sytuację rynkową. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 12 miesięcy ubiegłego roku była o niemal 14,5% niższa niż w analogicznym okresie bardzo dobrego pod tym względem 2011 roku.
Czytaj dalej: Czy indeks cen żywności jest wiarygodny