Europejski Zielony Ład, nowa unijna polityka wzrostu, która zakłada osiągnięcie neutralności klimatycznej Wspólnoty do 2050 r., na nowo zorganizuje system produkcji żywności w całej UE i w Polsce. Przedstawiciele Departamentu International Food & Agri Hub BNP Paribas uważają, że choć część rozwiązań EZŁ nadal jest w fazie koncepcyjnej, to transformacja tej skali wymaga zaangażowania już dziś. Właśnie dlatego tegotygodniowa, 16. edycja Food & Agro Conference odbywa się pod hasłem „Fit for Green Deal” i będzie w całości poświęcona Europejskiemu Zielonemu Ładowi.
Europejski Zielony Ład będzie dla sektora produkcji żywności transformacją o niespotykanym dotąd charakterze i bezprecedensowej skali. Nowe regulacje obejmą wszystkie ogniwa łańcucha: od produkcji pierwotnej i rolnictwa, poprzez przetwórstwo aż po dystrybucję. Polityka utrwali też „zielone” oczekiwania konsumentów, co także będzie mieć wpływ na ewolucję standardów produkcji. Gruntownie zmienią się nie tylko modele biznesowe, ale i organizacja powiązań w łańcuchu.
– Unijny proces legislacyjny ma swój rytm, który zależy także od innych strategicznych tematów pojawiających się na agendzie UE. Nie zmienia to jednak faktu, że główny cel EZŁ i jego podstawowe założenia, szczególnie w odniesieniu do strategii „od pola do stołu”, są już znane. Według nas, dojrzałym biznesowo działaniem jest szybkie wejście w koncepcyjną fazę przygotowań – mówi Bartosz Urbaniak, Szef Bankowości Food & Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
3,2,1,0, start
Bank BNP Paribas otworzy dyskusję o Europejskim Zielonym Ładzie 14 października br., podczas 16. edycji Food & Agro Conference. To jedno z największych wydarzeń w sektorze spożywczym, organizowane przez bank każdej jesieni. Celem tegorocznej dyskusji jest obiektywna i rzetelna ocena bieżącej sytuacji polskiego i unijnego sektora produkcji żywności w kontekście EZŁ oraz wypracowanie pierwszych wniosków z analizy praktycznych konsekwencji nowej polityki.
W agendzie spotkania uwzględniono punkty widzenia różnych stron ekosystemu produkcji żywności:
- Peter Schmidt, Przewodniczący Sekcji Rolnictwa, Rozwoju Wsi z Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego naświetli sytuację z perspektywy regulatora.
- Przedstawiciele ambasad, izb handlowych i stowarzyszeń branżowych omówią wpływ EGD na przepływy handlowe na rynkach unijnych i pozaunijnych.
- Przedstawiciele firm spożywczych ocenią wyzwania transformacji na poszczególnych etapach łańcucha wartości: produkcji pierwotnej, przetwórstwa i dystrybucji oraz oczekiwań konsumentów.
- Na konferencji wystąpi też redaktor naczelny magazynu Wired, David Rowan, który podzieli się przemyśleniami o tym, jak rewolucja technologiczna produkcji może przyspieszyć transformację.
Wśród prelegentów Food & Agro Conference 2021 są też m.in. Marie-Christine Le Gal, Doradca Rolny dla sektora regionalnego w Ambasadzie Francji, Carolien Spaans, Radca Rolny w Ambasadzie Holandii, Friedemann Kraft, Radca ds. Wyżywienia i Rolnictwa w Ambasadzie Niemiec, Tatiana L. Palermo, założycielka i prezes Palermo Strategic Consulting LLC, prof. Jerzy Hausner, były wicepremier i członek RPP, Alicia Hernandez, Doradca Rolny Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Dariusz Szymczycha Wiceprezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej. Jak co roku, najsilniej reprezentowaną grupą uczestników wydarzenia będą przedsiębiorcy i praktycy biznesu .
Część online 16. edycji Food & Agro Conference ma charakter otwarty. Transmisja jest dostępna bez opłat – wystarczy zarejestrować się na stronie www.foodandagroconference.com, gdzie znajdują się też agenda spotkania oraz szczegółowe informacje o prelegentach.
Konstruktywne podejście zawsze ma sens
Przedstawiciele Banku BNP Paribas są przekonani, że przyszłotygodniowe dyskusje podczas Food & Agro Conference będą dobrą bazą merytoryczną do dalszych rozmów o EZŁ w sektorze. – Europejski Zielony Ład jest zmianą totalną i choćby dlatego może budzić obawy. My uważamy jednak, że lepiej przyjąć postawę konstruktywną: precyzyjnie określić wyzwania i włożyć wysiłek w opracowanie odpowiedzi. Równocześnie warto pamiętać, że EZŁ nie jest transformacją dla samej transformacji. To transformacja, która ma napędzać wzrost gospodarczy a to oznacza, że stwarza też szanse – mówi Bartosz Urbaniak, szef bankowości food & Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
Szanse wynikające z EZŁ wiążą się m.in. z zapowiedzianym budżetem o wartości 1 bln euro na wsparcie transformacji. Inwestycje współfinansowane z tego źródła mogą być nową strategią unowocześniania polskiego sektora produkcji żywności i sposobem przygotowania go na dalszą przyszłość tak, aby wpisywał się w oczekiwania i realia świata po 2050 r. i był bardziej konkurencyjny na tle innych krajów.
Według przedstawicieli Banku BNP Paribas warto myśleć o Europejskim Zielonym Ładzie jako dźwigni w procesie zmiany roli naszego kraju w europejskim i globalnym systemie żywnościowym. Oceniając w dużym uogólnieniu, Polska ma dziś pozycję producenta i eksportera bardzo dobrej jakości surowców lub półproduktów, który jednak zbyt mało inwestuje w wartość dodaną. W ten sposób część potencjalnej marży oddawana jest producentom zagranicznym, którzy swoje silne marki budują w oparciu o dostawy z Polski. – Potencjalnie Europejski Zielony Ład może pomóc Polsce stać się krajem, który dostarcza na rynek wewnętrzny i zagraniczny produkty o bardzo wysokiej jakości, przetworzone i z dużą wartością dodaną. To zwiększyłoby potencjał działania polskich firm na wyższych poziomach rentowności sprzedaży – podkreśla Bartosz Urbaniak.
Źródło: Bank BNP Paribas