Baranina mniej popularna niż przed rokiem?

W maju 2014 r. przeciętna cena jagniąt w Unii Europejskiej wyniosła 582 EUR/100 kg wagi poubojowej i była o 1% niższa niż w kwietniu, ale o 3,7% wyższa niż w maju 2013 r- podaje Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

Taka sama roczna stopa wzrostu (3,6%) utrzymała się także w czerwcu, choć cena wzrosła w stosunku do majowej o 3% do 602 EUR/100 kg. Tendencja wzrostowa cen występuje też na rynku włoskim. W maju cena jagniąt wyniosła tam 599 EUR/100 kg wagi poubojowej i była o 9% niższa niż w kwietniu, ale o 3,7% wyższa niż rok wcześniej. W czerwcu cena jagniąt we Włoszech była taka sama jak przeciętna cena unijna (602 EUR/100 kg), ale jej roczny wzrost był większy i wyniósł 4,6%.

Ceny owiec ciężkich rosną od początku IV kwartału 2013 r. W maju przeciętna cena owiec ciężkich wyniosła w UE-28 575 EUR/100 kg wagi poubojowej, a w czerwcu 578 EUR. W stosunku do analogicznych miesięcy roku ubiegłego, ceny te były wyższe odpowiednio o 7% i 8%. W Wielkiej Brytanii, której rynek decyduje o rozwoju cen owiec ciężkich w całej Unii Europejskiej, cena w maju wyniosła 605 EUR, a w czerwcu 632 EUR/100 kg. W skali roku ceny te wzrosły o 5% i 11%.

Ceny owiec ciężkich w Polsce rozwijały się podobnie jak w UE-28 i w maju wyniosła średnio 386 EUR/100 kg wagi poubojowej przewyższając o 5% cenę z maja ubiegłego roku. W czerwcu cena ta osiągnęła 384 EUR/100 kg i była o 8% wyższa niż przed rokiem. Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej wynika, że w maju przeciętna cena zakupu jagniąt wyniosła 8,38 zł/kg i była o 9% wyższa niż w maju 2013 r.

Około 33% różnica miedzy cenami owiec w Polsce, a przeciętnymi cenami w Unii Europejskiej utrzymuje się od dłuższego czasu i nic nie wskazuje na możliwość jej zmiany. Z bilansu uaktualnionego przez Komisję Europejską pod koniec czerwca wynika, że produkcja baraniny w 2014 r. w Unii Europejskiej wyniesie 906 tys. ton i będzie prawdopodobnie o około 2% mniejsza niż rok wcześniej.

Czytaj także:
Czy Ukraina znów wprowadzi embargo na polską wieprzowinę?
Eksport siłą napędową sektora drobiu
Ceny skupu mleka nadal lecą w dół!

W tej samej skali zmniejszy się też import baraniny i jagnięciny, który może wynieść 195 tys. ton. W ciągu czterech pierwszych miesięcy 2014 r. do Unii sprowadzono 83 tys. ton mięsa owczego, tj. o 3% mniej niż rok wcześniej. Import z Nowej Zelandii stanowiący 83% wszystkich zakupów zmniejszył się w tym okresie o 7%, a z Australii wzrósł o 29%. Wzrost importu dotyczył też Argentyny, Urugwaju i Falklandów, ale były to ilości śladowe.

W I półroczu 2014 r. kwotę przyznaną Nowej Zelandii na bezcłowy eksport mięsa owczego do Unii Europejskiej wykorzystano w 40%, a w Australii w 53%. Urugwaj wykorzystał ją w 40%, a Argentyna tylko w 4%. 

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,  
Redakcja AgroNews, fot: sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics