Bayer CropScience toruje drogę wysokim plonom!

Rzepak jest drugim, po soi, najważniejszym surowcem do produkcji olejów roślinnych. Powstaje z niego około 15% światowej produkcji olejów, która wzrosła z niecałych 10 mln ton w roku 1975 do prawie 60 mln ton obecnie.

\"\"

Głównymi producentami rzepaku są Chiny, Kanada, Indie, Unia Europejska, Stany Zjednoczone i Australia. Ich łączna produkcja stanowi 95% światowej produkcji tego surowca. Ponad połowę produkcji mączki rzepakowej wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt, a zastosowania oleju rzepakowego obejmują przemysł spożywczy (65%), biopaliwa (25-30%) i inne (5-10%).

Bayer CropScience, czołowy ekspert w hodowli wytrzymałych odmian roślin oleistych, stale dowodzących doskonałej wydajności produkcyjnej, lepszej jakości plonów i ich wyjątkowych wartości odżywczych. Spółka jest jednocześnie liderem w dziedzinie chemicznej i biologicznej ochrony roślin, zaprawiania materiału siewnego oraz biotechnologii.

Bayer CropScience zajmuje na rynku ochrony roślin oleistych pierwsze miejsce w Ameryce Północnej, a drugie w Europie. Spółka w skali globalnej jest numerem jeden wśród dostawców insektycydów i zapraw nasiennych.

\"Dr
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Klaus Fellmann – Manager ds. rozwoju biznesu nasion rzepaku na Niemcy, Europę Środkową i Wschodnią
Bayer CropScience, dzięki swoim hybrydom rzepaku jarego InVigor™, od kilku lat jest liderem na rynku kanadyjskim i amerykańskim, nieprzerwanie przewyższając konkurencję w dziedzinie odmian najwyższej jakości.

Bayer CropScience, jako ekspert o ustabilizowanej pozycji, będzie nadal zwiększał swoje możliwości, by zaoferować najnowocześniejsze rozwiązania, skupiając się zarówno na pojedynczych technologiach, jak i strategicznej kombinacji chemii i biologii.

\"Frederick
      Frederick Arbocaulot – Dyrektor Biznesu Nasiennego na Europę, Środkowy Wschód I Afrykę

Strategia rozwoju geograficznego Bayer CropScience, po przejęciu w 2011 r. firmy hodowlano-nasiennej Raps GbR (Niemcy) wraz z jej programem hodowli rzepaku w Europie, rok później zaowocowała wprowadzeniem jej pierwszych odmian rzepaku na europejski rynek tej uprawy.

Wybrane odmiany rzepaku jarego były już sprzedawane wiosną 2012 roku w Polsce i innych krajach Europy Centralnej.

\"\"
      Tomasz Kowal – BioScience Manager – Polska i Kraje Nadbałtyckie

Odmiany hybrydowe i populacyjne rzepaku ozimego, które będą oferowane w tym roku przez Bayer CropScience, są przystosowane do warunków panujących w tej części Europy. Nasiona są sprzedawane przez dotychczasową sieć dystrybucji.

Krótka charakterystyka odmian ozimych:

Odmiany mieszańcowe

  • Herkules F1 – odmiana średnio wczesna o mocnym systemie korzeniowym.
  • Elektra F1 – odmiana wczesna, niska i dobra na słabsze gleby.
  • Finesse F1 – odmiana o wysokich zdolnościach regeneracyjnych po zimie oraz bardzo wysokiej zdrowotności.
  • Vectra F1 – odmiana średnio wczesna dobra na słabsze gleby.


Odmiany liniowe

  • Bellevue – odmiana średnio późna, szybki rozwój jesienny, wysoka zdrowotność.
  • Wallery – odmiana średnio wczesna, również na słabsze gleby.

Nasiona rzepaku weszły do najważniejszych programów promocyjnych i partnerskich takich, jak program lojalnościowy Kometa® oraz programy z platformy Bayer Inova.

Dla Bayer CropScience nadrzędnym celem wprowadzania zmian cech jakościowych odmian jest zapewnienie zdrowych plonów, poprzez zwiększenie odporności na herbicydy i choroby, poprawienie wydajności upraw przez zwiększenie plonów ziarna oraz zwiększenie odporności nasion na uszkodzenia. Ponadto firma dąży do polepszenia jakości samego oleju rzepakowego, przeznaczonego zarówno do celów przemysłowych jak i spożywczych (zawartość kwasów tłuszczowych o określonych właściwościach odżywczych).

Główny ośrodek badań nad roślinami oleistymi znajduje się w Gandawie (Belgia). Najważniejsze stacje hodowlane zlokalizowano w Kanadzie, Europie, Australii i Indiach. Bayer CropScience dysponuje ośrodkami badawczymi rozsianymi po całym świecie.
 

Redakcja Argonews, fot. Bayer CropScience
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics