Powstała pszenica odporna na zasolenie gleb

Pszenicę, która toleruje duże zasolenie gleb, dając w trudnych warunkach plon o jedną czwartą wyższy niż normalnie, wyhodowali naukowcy z Australii – informuje australijska agencja badawcza CSIRO.

\"\"

Swoją pszenicę uzyskali nie w wyniku modyfikacji genetycznej, tylko korzystając z klasycznych metod krzyżowania. Gen odpowiadający za tolerancję na zasolenie środowiska wprowadzili do jednej z uprawianych na dużą skalę odmian.

Naukowcy z Waite Research Institute na Uniwersytecie Adelajdy poznali jednocześnie mechanizmy, dzięki którym gen zapewnia roślinom odporność na zasolenie. Swoje wnioski opisali w "Nature Biotechnology".

"To bardzo ważna praca, gdyż problem zasolenia dotyczy obecnie ponad jednej piątej gleb uprawnych na świecie, a zasolenie, mające związek związane ze zmianami klimatu, staje się coraz większym zagrożeniem całej produkcji żywności" – zauważa dr Rana Munns z CSIRO Plant Industry.

Udomowienie pszenicy i jej uprawa przez człowieka doprowadziły do sytuacji, w której pula genowa współczesnych jej odmian znacznie się zubożyła. Tym samym pszenica stała się bardziej podatna na zmiany w środowisku. Na zasolenie gleb wyjątkowo wrażliwa okazała się durum, z której produkuje się makarony i kuskus.

Naukowcy z Australii zorientowali się jednak, że geny odpowiadające za wiele cennych cech (a wśród nich odporność na sól w glebach) można uzyskać z dzikich roślin, spokrewnionych ze współcześnie uprawianą pszenicą. I właśnie w takim dzikim przodku (Triticum monococcum) odkryli nieznany wcześniej gen dający tolerancję na zasolenie.

"Zasolone gleby stanowią naprawdę duży problem, gdyż jeśli sód zacznie się kumulować w liściach, wpływa na ważne procesy kluczowe dla przetrwania rośliny, np. na fotosyntezę" – tłumaczy główny autor badania, dr Matthew Gilliham z Waite Research Institute na Uniwersytecie Adelajdy i z ARC Centre of Excellence in Plant Energy Biology. Gen tolerancji na zasolenie nazywano TmHKT1;5-A. Mówiąc w skrócie, powoduje on wykluczanie sodu z liści. Powoduje produkcję białka, które usuwa sód z komórek wyściełających ksylem – część roślin, pełniącą rolę "rurociągów" do transportu wody z korzeni do liści – tłumaczy badacz.

Odpowiedzialny za badania terenowe dr Richard James z CSIRO Plant Industry podkreśla, że naukowcy przeważnie skupiają się na reakcjach roślin w warunkach kontrolowanych, w laboratoriach albo szklarniach. Tym razem jednak dowiedli, że gen tolerancji zwiększa plony bezpośrednio na farmach, które mają problemy z zasoleniem gleb. Testy prowadzono w różnych rejonach Australii, m.in. w wielkich gospodarstwach na północy Nowej Południowej Walii.

"W standardowych warunkach pszenica zawierająca gen tolerancji na zasolenie zachowywała się na polach tak samo, jak pszenica bez tego genu. Ale już przy zwiększonym zasoleniu prześcigała swój odpowiednik, dając plon większy nawet o jedną czwartą"
– podkreśla James.

"Choć do opisu i zrozumienia genu tolerancji na zasolenie sięgnęliśmy po techniki molekularne, sam gen został do pszenicy wprowadzony w procesie hodowli "nie-GM". To znaczy, że powstała nowa pszenica durum, nie zaliczająca się do odmian transgenicznych, czyli GM, i że warunki jej uprawy nie będą obwarowane żadnymi ograniczeniami"
– podkreśla Munns.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,621ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji producentów finansowanego z PROW...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE