Bayer stawia na rozwój rolnictwa zrównoważonego poprzez innowacje

Unikalny model otwartych innowacji oraz inwestycje w ramach programu Leaps by Bayer dynamizują przyszłe postępy rolnictwa w zakresie edycji genów, zdrowia roślin i poprawy jakości żywność.

Bayer dynamizuje możliwości rozwoju rolnictwa zrównoważonego poprzez model innowacyjnej współpracy
Bayer dynamizuje możliwości rozwoju rolnictwa zrównoważonego poprzez model innowacyjnej współpracy

Podczas niedawnej dyskusji pt. Otwarte innowacje: współpraca a zrównoważona przyszłość w ramach programu Future of Farming Dialogue Bob Reiter, dyrektor ds. badań i rozwoju Bayer Crop Science, podsumował współpracę pomiędzy Bayer i innymi partnerami.

Perspektywę innowacji oraz najnowszych rozwiązań, które zagwarantują stabilną przyszłość rolnictwa, omawiali również prezesi i dyrektorzy generalni firm Pairwise, Rantizo i Oerth Bio.

– Jako lider w dziedzinie rolnictwa, Bayer zaangażowany jest w rozwój modelu otwartych innowacji – podkreślił Bob Reiter. – Ta strategia badawczo-rozwojowa pozwala nam jednoczyć siły z partne­ra­mi różnej wielkości – od start-upów i podmiotów działających na szeroką skalę po instytucje aka­de­mickie i organizacje biznesowe o ugruntowanej pozycji – kontynuuje Bob Reiter. – Chcemy aktywnie poszukiwać nowych kreatywnych pomysłów w całym ekosystemie innowacji. To nie tylko dynamizuje zmiany w myśleniu, ale też wspiera dzisiejsze rolnictwo, pozwalając jednocześnie kształtować jego model dla przyszłości.

Inwestycje w projekty edycji genów przyczyniają się do rozwoju rolnictwa poprzez poprawę jakości żywności, zwiększenie plonów i lepsze odżywianie roślin

Edycja genów jest kluczem dla poszukiwania lepszych rozwiązań i większych możliwości wyboru dla rolników i konsumentów na całym świecie. Dzięki współpracy badawczo-rozwojowej z Pairwise, Broad Institute i innymi wyspecjalizowanymi podmiotami, Bayer uzyskuje dostęp do najlepszych narzędzi edycji genomu. Z perspektywy wiedzy o roślinach upraw­nych oznacza to przełom w poprawie wydajności i łatwiejszego zbierania plonów.

Takie narzędzia, jak edycja genów podsuwają nowe rozwiązania w obliczu wyzwań związanych z żywnością, przed którymi stoją zarówno producenci, jak i konsumenci – podkreślił dyrektor generalny Pairwise, Tom Adams. – Dzięki partnerstwu z Bayer spółka Pairwise rozwija rozwiązania, które przyspieszą rozwój innowacji i przyniosą bardziej wyraziste modyfikacje w sposobie upraw i zbiorze żywności.

Współpraca badawcza Bayer z francuską spółką biotechnologiczną Meiogenix przyspieszy rozwój autorskich technologii uprawy roślin i zastosowania edycji genomu. Zastrzeżone tech­no­logie Meiogenix wykorzystywane są w procesach wymiany regionów genomowych między chromosomami komórek roślinnych podczas mejozy – naturalnego procesu, który odpowiada za różnorodność genetyczną w uprawach. Współpraca ta ma wielki potencjał – może zaowocować bardzo potrzebnymi ulepszeniami w zakresie zdrowia roślin i wartości odżywczych upraw. W efekcie rolnicy będą mogli wydajniej i w sposób bardziej zrównowa­żony uprawiać ulepszone odmiany roślin, które zapewnią konsumentom pożądane rodzaje żywności.

Inwestycje w nowe rozwiązania ochrony upraw minimalizują wpływ rolnictwa na środowisko

Program Leaps by Bayer i realizowane w jego ramach inwestycje (na przykład wkład w spółkę Rantizo) mają na celu udoskonalenie precyzyjnej aplikacji środków ochrony roślin z powietrza przy jedno­czesnym zmniejszeniu gęstości gleby. Zastosowanie odpowiedniej ilości ŚOR pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych substancji oraz redukcję emisji dwutlenku węgla w porównaniu z tradycyjnymi opryskami. Proces ten jest korzystniejszy dla upraw, dla gleby, korzystniejszy także z perspektywy rolników. Efekt: bardziej zrównoważone dostawy żywności. Dzięki najnowszej transzy inwestycyjnej, sfinansowanej w ramach Leaps by Bayer, spółka Rantizo planuje wdrożyć takie rozwiązania, które wesprą jeszcze większą liczbę gospo­darstw rolnych poprzez ekspansję na kolejne obszary geograficzne.

Przyszłość rolnictwa już nadeszła – deklaruje Michael Ott, dyrektor generalny Rantizo. – Współ­praca z Bayer i innymi podmiotami zapewni nam wszystkim innowacyjne produkty i usługi obliczone na optymalne wyniki – podkreśla. Zautomatyzowane opryski z rolniczych dronów, jakimi się zajmujemy, wykorzystują precyzyjne dane, które z kolei uwzględniają lokalną charakterystykę upraw, a następnie dostarczają odpowiednie substancje dokładnie tam i tylko tam, gdzie są potrzebne. Tak rozumiemy zrównoważony rozwój, który pozwala nam zmniejszyć wpływ rolnictwa na środowisko naturalne.

Oprócz realizacji własnych inwestycji w badania i rozwój, Bayer współpracuje ze spółką Targenomix. Jest to start-up, który wykorzystuje narzędzia genomiczne do identyfikacji nowych sposobów działania środków ochrony roślin, oddziałujących na zwalczanie chwastów w uprawach. Poprzez opracowywanie kodów kandydatów na nowoczesne środki tego typu, specjaliści Targenomix identyfikują dokładnie te cząsteczki, które mają największy potencjał z perpektywy produkcji rolnej pomimo dynamiki licznych zmiennych, takich jak na przykład zmiany klimatyczne i odporność chwastów. Targenomix pochwalić się może licznymi sukcesami po części dzięki zasobom Bayer – udostępnionemu know-how z dziedziny chemii, infrastrukturze laboratoryjnej i niezawodnej procedurze badań przesiewowych.

Program Leaps by Bayer zaowocował też utworzeniem spółki joint venture z Arvinas. Ten nowy start-up funkcjonuje pod nazwą OerthBio. Zajmuje się rozwiązaniami, które bazują na unikalnej platformie degradacji białek do ochrony upraw przed chwastami, owadami i chorobami, potencjalnie zmniejszając potrzebę chemicznej ochrony upraw. W ostatecznym rozrachunku po raz kolejny dochodzi do redukcji wpływu rolnictwa na środowisko.

Bayer stawia na rolnictwo zrównoważone

– Kolejna dekada innowacji w rolnictwie wywrze ogromny wpływ na długoterminową kondycję naszego globalnego systemu żywnościowego – podkreśla John Dombrosky, dyrektor generalny Oerth Bio. – Wyobraźmy sobie, że mamy możliwość znaczącego zwiększenia odporności, trwałości i jakości naszych globalnych dostaw żywności, a zarazem minimalizujemy wpływ rolnictwa na środowisko, zmniejszamy jego ślad węglowy. W Oerth Bio osiągamy ten skutek poprzez wprowa­dzenie do rolnictwa rewolucyjnej platformy terapeutycznej – degragatorów białek PROTAC®.

Poprawa żywienia dzięki zwiększeniu jakości i dostępu do żywności

Bayer działa na rzecz nauki poprzez ścisłą współpracę z ekspertami wykorzystującymi platformę opartą na algorytmach sztucznej inteligencji, która pozwala konstruować białka spożywcze. W ten sposób możliwa jest  pomoc setkom milionów ludzi na całym świecie, którzy cierpią z powodu alergii pokarmowych – na przykład na gluten. Wspólnie z innymi liderami branży, program Leaps by Bayer pozwolił na sfinansowanie badań prowadzonych przez firmę biotechnologiczną Ukko, której misją jest eliminacja tych problemów zdrowotnych. Dzięki ulepszonym białkom, które zaprojektowano specjalnie z myślą o osobach z celiakią i innymi uczuleniami na gluten, piekarnie mogą piec pyszne pieczywo, które może jeść bezpiecznie każdy. Ponadto,rolnicy mogliby skorzystać z możliwości sprzedaży pszenicy o rożnych cechach – po atrakcyjniejszej cenie.

Unfold – podmiot utworzony wspólnie przez Leaps by Bayer i spółkę Temasek – koncentruje się na opracowaniu innowacyjnych odmian warzyw dostosowanych do potrzeb rolnictwa wertykalnego, które zapewnią optymalną jakość i wydajność plonów. Dzięki dostępowi do unikalnych zasobów genetycznych Bayer, Unfold może skupić się zarówno na uwolnieniu, potencjału genetycznego rolnictwa wertykalnego poprzez opracowanie nowych odmian nasion, jak również na doradztwie agro­nomicznym dostosowanym do unikalnego środowiska gospodarstw wertykalnych. Inwestycja w Unfold zwiększa dostęp do świeżych owoców i warzyw, wspierając zrównoważoną, w pełni lokalną produkcję i odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, przed którymi stoją powiększające się populacje miast.

Wszyscy w Bayer wierzymy, że każda inwestycja w innowacje powinna być również inwestycją w zrównoważony rozwój – dodaje Bob Reiter – toteż wciąż poszukujemy partnerów z różnych sektorów na całym świecie, aby zrealizować naszą wizję „Health for all, hunger for none”. Innowacja to ciągły cykl poszukiwań, odkrywania, testowania i tworzenia – kontynuuje Bob Reiter – a my nie mamy najmniejszych wątpliwości, że postęp można osiągnąć tylko wtedy, gdy wykorzystamy innowacyjne pomysły w dążeniu do zmian.

Program Future of Farming Dialogue przyciąga wielu uznanych na arenie międzynarodowej prelegentów i osobowości ze środowisk akademickich, przemysłu i mediów. Dyskusja koncentruje się na sposobach konstruowania odporniejszych systemów żywnościowych, szybszym wdrażaniu inno­wacji opartych na zrównoważonym rozwoju oraz opracowywaniu nowych modeli biznesowych, które mogą przynieść rolnikom liczne korzyści w efekcie zaangażowania w dobrostan ekosystemu.

Bayer zapowiada dalszą realizację programu Future of Farming, by poprzez organizację wirtualnych wydarzeń przez cały rok 2021 prowadzić dialog o przyszłości rolnictwa. Tutaj można dowiedzieć się więcej.

Źródło i fot.: Bayer

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny olejów roślinnych najwyższe od dwóch lat

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych rosły w październiku piąty miesiąc z rzędu. Pokazuje to...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics